potęgi
truskawka: Porównaj liczby a i b, jeśli:
a = (3
−1/2)
−2
| | √3−3 | |
w a mi wyszedł wzór skróconego mnożenia (√3+1)2 a w b po uwymiernieniu |
| |
| | −2 | |
ale coś tu jest źle, bo w odpowiedzi jest, że a<b
13 wrz 17:06
J:
a = 3 , zatem a > b
13 wrz 17:09
Joe Black:
| | √3 | | √3(1−√3) | | √3−3 | | √3−3 | |
b= |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | 1+√3 | | (1+√3)(1−√3) | | 1−3 | | 2 | |
jak się nigdzie nie pomyliłem...
13 wrz 17:09
PW: Wskazówka do a: potęga o wykładniku ujemnym to odwrotność potęgi o wykładniku dodatnim.
13 wrz 17:10
Eta:
a=3 i b<3 to a>b
13 wrz 17:11
Eta:
(3−1/2)−2= 3−0,5*(−2)=3
13 wrz 17:11
emu: a= (3−1/2+1)−2 zgubiłam "+1"
13 wrz 17:16
J:
ta naucz się pisać treść porządnie
13 wrz 17:17
emu: *zgubiłaś
13 wrz 17:17