matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
postac iloczynowa
rownanie:
2
jezeli mam funkcje w postaci iloczynowej 9(x−
)(x−3) to moge zrobic (x−2)(x−3)? czy to
9
jest (9x−2)(x−3)
13 wrz 16:24
J:
to drugie
13 wrz 16:25
Aga1.:
Przez 9 mnożysz tylko jeden nawias
2
9(x−
)(x−3)=(9x−2)(x−3).
9
13 wrz 16:27
5-latek:
Zobacz (x−2)(x−3) to x*x=x
2
2
Ty masz równanie 9(x−
)(x−3) .
9
Widzisz ze wspolczynnik a=9 wiec po wymnożeniu masz dostać 9x
2
to teraz który zapis jest poprawny ?
13 wrz 16:28