Oblicz
:33: Wykaz, że wyrażenie (x+1)(x+2)(x+3)(x+)+1 można przestawić w postaci kwadratu trójmianu
kwadratowego. Proszę o pomoc
13 wrz 15:52
Kacper:
Popraw treść.
13 wrz 15:54
PW: Jeżeli miało być
(x+1)(x+2)(x+3)(x+4)+1,
to sprawa jest prosta.
(x+1)(x+4) = x2 + 5x + 4 = (x2+5x+5) − 1
(x+2)(x+3) = x2 + 5x + 6 = (x2+5x+5) + 1,
a więc
(x+1)(x+4)(x+2)(x+3) = ((x2+5x+5) − 1)((x2+5x+5) + 1) = (x2+5x+5)2 − 12
13 wrz 17:08
:33: PW dokładnie, tam powinna być 4 :3 . Dzięki za pomoc, kompletnie nie miałam pomysłu na to
zadanie
13 wrz 17:33