ciąg geometrycny
kasia0001: suma pierwszego i czwartego wyrazu ciągu geometrycznego jest równa 48, a suma drugiego i
piątego wyrazu ciągu jest równa24.
a)wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu
b)podaj wzór na ogólny wyraz tego ciągu
c)oblicz sumę ośmiu początkowych wyrazów tego ciągu
7 gru 23:40
zet:
Pomagam
7 gru 23:51
Rudy: a1 + a4 = 48
a2 + a5 = 24
7 gru 23:51
Rudy: to ja juz sie nie wcinam, zet skończysz?
7 gru 23:52
zet:
ok

a
1 +a
*q
3= 48 => a
1( 1+q
3)=48
i a
1*q +a
1*q
4= 24 => a
1*q( 1 +q
3)=24
to: q*48= 24 => q=
12
to: a
1 ( 1+
18)= 48 => a
1= 48*
89=
1283
b) a
n = a
1*q
n−1= ......podstaw dane i dokończ
| | q8 −1 | |
c) S8= a1 * |
| =...... dokończ |
| | q −1 | |
8 gru 00:01