Rozwiąż równanie trygonometryczne
Kamil: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
sin(3x)=sin(x+π)
13 wrz 15:49
J:
3x = x + π + 2kπ lub 3x = (π − (x + π) + 2kπ
13 wrz 15:51
Kamil: Jeśli mógłbym, to proszę o wytłumaczenie dlaczego dodaje się po prawej stronie 2kπ, oraz
dlaczego
można to również zapisać (π−(x+π))+2kπ
13 wrz 15:55
J:
sina = sinb ⇔ a = b lub a = (π −a) .... dodajemy w obu przypadkach 2kπ , bo to jest okres
zasadniczy funkcji sinus
13 wrz 15:58
Mila:
3x=x+π+2kπ lub 3x=π−(x+π)+2kπ⇔
2x=π+2kπ lub 4x=2kπ
13 wrz 15:59
J:
sinα = sin(π−a) ... to wzór redukcyjny
13 wrz 15:59
Kamil: Czy gdybym po obu stronach równania miał wyrażenie zawierające π, to czy wtedy po obu
stronach należałoby dodać 2kπ, czy nadal tylko po jednej z nich? Przepraszam, trygonometria
to dla mnie czarna magia, niestety.
13 wrz 16:00
J:
należy po jednej stronie dodać 2kπ
13 wrz 16:01
Kamil: Dziękuję
13 wrz 16:03