Pola figur
huragan: Pole trapezu ABCD jest równe 100 cm
2 , a krótsza podstawa DC tego trapezu ma 2 cm długości.
Kąty ostre trapezu przy dłuższej podstawie AB oznaczamy przez α i β.
| | 4 | | 8 | |
Wiedząc że sinα = |
| , a tgβ = |
| , oblicz: |
| | 5 | | 15 | |
a) obwód trapezu
b) długość przekątnych tego trapezu
13 wrz 14:45
Nuti:

Trochę tu dużo pisaniny, ale rozwiązanie jest proste. Trzeba tylko znać:
| | 1 | |
1. wzór na pole trapezu P= |
| *h*(a+b), gdzie h jest wysokością, a a i b są długościami |
| | 2 | |
podstaw. Powiedzmy, że ta krótsza ma długość a, czyli a=2. Trzeba znaleźć b i h. Na moim
niezręcznym rysunku b=x+2+y.
2. wzory na sinus i tangens oraz twierdzenie Pitagorasa.
Muszę znaleźć x, y i h. Wtedy tylko podstawię do wzoru na pole, które jest równe 100, i wyliczę
resztę. Na rysunku napisałam A zamiast α i B zamiast β, bo nie chciało mi się eksperymentować
z greckimi literami w edytorze do rysunków.
| | 8 | | h | | 15 | |
tgβ= |
| = |
| , czyli y= |
| h. |
| | 15 | | y | | 8 | |
| | 4 | | h | | 5 | |
sinα = |
| = |
| , czyli z= |
| h. |
| | 5 | | z | | 4 | |
Dalej, z twierdzenia Pitagorasa x
2+h
2=z
2
czyli
| | 9 | | 3 | |
x2= |
| h2 i, jako że to wszystko dodatnie: x= |
| h. |
| | 16 | | 4 | |
Wyślę to teraz i zaraz zrobię resztę, bo już nie widzę co robię (okienko zbyt małe...) cdn
13 wrz 15:59
Nuti: Wstawiamy teraz to wszystko do wzoru na pole, żeby wyliczyć h:
| | 1 | | 3 | | 15 | |
100= |
| *h*(2+ |
| h+2+ |
| h) |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
stąd wyliczamy h:
czyli
21h
2+32h−1600=0.
Nie, nie będę tego liczyć... Może się pomyliłam?
W każdym razie po wyliczeniu h otrzymujemy x, y i z z wzorów w poprzednim poście, a t obliczamy
z prawego trójkąta (też tw. Pitagorasa).
Obwód to 4+x+y+z+t.
Powodzenia!
b) przekątne z twierdzenia Pitagorasa dla odpowiednich trójkątów. Wszystkie długości już masz,
tylko podstawić i liczyć!
13 wrz 16:10
Nuti: Ha! W tym równaniu Δ to 135424, a pierwiastek z niej jest całkowity i równy 368. Będzie dobrze!
13 wrz 16:20
Nuti: h jest równe 8.
13 wrz 16:21
Nuti: x=6, y=15, z=10
13 wrz 16:22
Nuti: t
2=h
2+y
2=289=17
2
t=17
Obwód = 4+6+15+10+17=52.
Jak widać, proporcje w moim rysunku są bardzo mocno chybione

Przekątne oblicz sobie sama, tylko Pitagoras. Powodzenia!
13 wrz 16:26
Eta:

Dane zgodne z treścią zadania umieściłam na rysunku
k>0 , b=2 a= 21k+2 h=8k P=100
to
P=(21k+4)*4k=100 ⇒ 21k
2+4k−25=0 ,Δ=2116,
√Δ=46
| | −4+46 | |
k= |
| = 1 lub k= ...<0 −−odrzucamy |
| | 42 | |
zatem obwód trapezu: L= 4+48k=
52 [j]

Dla
Nuti
13 wrz 16:43
Nuti: @Eta
skąd wiedziałaś od początku, co jest wspólnym faktorem (k)? To było widać dopiero od pewnego
momentu, prawda? To jeszcze nie wynikało z samej treści zadania? Czy przeoczyłam coś
oczywistego? (Poza tym, że niepotrzebnie liczyłam równanie kwadratowe ze zbyt wielkimi
współczynnikami.)
Ale początkowe rozumowanie z trygonometrią i Pitagorasem trzeba było przeprowadzić, prawda?
13 wrz 16:56
Eta:
Zgodnie z treścią zadania:
| | 8 | | 8k | | 4 | | 8 | | 8k | |
tgβ= |
| = |
| , k>0 i sinα= |
| = |
| = |
| |
| | 15 | | 15k | | 5 | | 10 | | 10k | |
h=8k
itd...........
13 wrz 17:00
Nuti: Jasne.
A za co się dostaje jabłko?
13 wrz 17:01
Eta:

za "trud" w dłuuuugim

.... rozwiązaniu
13 wrz 17:04
Nuti: no tak, trzeba podreperować nadwątlone siły...
13 wrz 17:05