matematykaszkolna.pl
zastosoanie rownan i nierownosci wykladniczych Dejwid: Witam, proszę o pomoc, rozbilem sobie z definicji wartosci bezwzglegnej i prubuje cos wzorami viet'a ale nic z tego dla mnie nie wynikaemotkaWyznacz wszystkie wartości parametru m (m ∈ R),
 1 
dla których równanie |x2 + 4x| =

m − 3 ma dwa rozwiązania ujemne.
 2 
13 wrz 14:44
Nuti: napisz słownie prawą stronę, bo nie wiem, czy to mnożenie czy potęgowanie i czy przypadkiem gdzieś nie zapomniałeś o nawiasie...
13 wrz 14:52
PW: Co by tam nie było po prawej stronie − oznacz to symbolem k i odpowiedz na pytanie: − Dla jakich wartości parametru k równanie |x2 + 4x| = k ma dwa rozwiązania ujemne. Odpowiedź jest dość trudna, bo otrzymasz 2 równania kwadratowe ma dwóch podzbiorach zbioru liczb rzeczywistych. Formalnie obliczone x1 i x2 nie muszą być rozwiązaniami tych równań.
13 wrz 15:00
Kacper: Najprościej graficznie
13 wrz 15:05
Dejwid: jedna druga do potęgi m−3
13 wrz 15:06
henrys: rysunek|x2+4x|=k≠0 dla 0<k<4 trzy rozwiązania ujemne i jedno dodatnie dla k=4 mamy dwa rozwiązania ujemne i jedno dodatnie
 1 
0<(

)m−3≤4
 2 
13 wrz 15:37
Dejwid: a czy tego nie mozna rozwiazac algebraicznie?
13 wrz 16:06
J: można, rozbijasz na dwa równania kwadratowe z parametrem m i nakładasz odpowiednie warunki
13 wrz 16:08
Dejwid: mogłby ktos mi to pokazać?
13 wrz 16:17
J:
 1 1 
x2 + 4x =

m − 3 lub x2 + 4x = −

m + 3
 2 2 
warunki: Δ > 0 x1 + x2 < 0 x1*x2 > 0
13 wrz 16:23
PW: Dejwidzie, o 15:00 napisałem jak to zrobić. x2 + 4x = x(x+4) jest liczbą nieujemną dla x∊(−,0]∪4,). Dla takich x mamy więc do czynienia z równaniem (1) x2 + 4x = k, x∊(−,0]∪4,). Dla pozostałych x mamy równanie (2) − x2 − 4x = k, x∊(0, 4). trudność polega na tym, że sama Δ i obliczenie pierwiastków nie wystarcza. Może być tak, że jedno z tych równań ma dwa pierwiastki ujemne, a drugie nie ma wcale, albo oba mają po jednym dodatnim i po jednym ujemnym, albo ... Koledzy dobrze podpowiadają: narysować jak henrys i sformułować zagadnienie tak: − Dla jakich m wykres funkcji wykładniczej przechodzi przez jeden punkt wykresu po "ujemnej stronie iksów" i przez wierzchołek. Przez "dziobek" w punkcie (−4, 0) przechodzić nie może, bo wykładnicza nie przyjmuje wartości 0, więc jest to jedyna możliwość. Podeprzeć rozumowanie wykresami kilku różnych funkcji wykładniczych na tym samym rysunku. Wystarczy chyba zbadać, dla jakich m funkcja wykładnicza podana po prawej stronie równania przechodzi przez wierzchołek kawałka paraboli i ile wtedy jeszcze ma punktów wspólnych z tymi kawałkami leżącymi po ujemnej stronie iksów (w drugiej ćwiartce).
13 wrz 16:35