zastosoanie rownan i nierownosci wykladniczych
Dejwid: Witam, proszę o pomoc, rozbilem sobie z definicji wartosci bezwzglegnej i prubuje cos wzorami
viet'a ale nic z tego dla mnie nie wynika

Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m ∈ R),
| | 1 | |
dla których równanie |x2 + 4x| = |
| m − 3 ma dwa rozwiązania ujemne. |
| | 2 | |
13 wrz 14:44
Nuti: napisz słownie prawą stronę, bo nie wiem, czy to mnożenie czy potęgowanie i czy przypadkiem
gdzieś nie zapomniałeś o nawiasie...
13 wrz 14:52
PW: Co by tam nie było po prawej stronie − oznacz to symbolem k i odpowiedz na pytanie:
− Dla jakich wartości parametru k równanie
|x2 + 4x| = k
ma dwa rozwiązania ujemne.
Odpowiedź jest dość trudna, bo otrzymasz 2 równania kwadratowe ma dwóch podzbiorach zbioru
liczb rzeczywistych. Formalnie obliczone x1 i x2 nie muszą być rozwiązaniami tych równań.
13 wrz 15:00
Kacper:
Najprościej graficznie
13 wrz 15:05
Dejwid: jedna druga do potęgi m−3
13 wrz 15:06
henrys:
|x2+4x|=k≠0
dla 0<k<4 trzy rozwiązania ujemne i jedno dodatnie
dla k=4 mamy dwa rozwiązania ujemne i jedno dodatnie
13 wrz 15:37
Dejwid: a czy tego nie mozna rozwiazac algebraicznie?
13 wrz 16:06
J:
można, rozbijasz na dwa równania kwadratowe z parametrem m i nakładasz odpowiednie warunki
13 wrz 16:08
Dejwid: mogłby ktos mi to pokazać?
13 wrz 16:17
J:
| | 1 | | 1 | |
x2 + 4x = |
| m − 3 lub x2 + 4x = − |
| m + 3 |
| | 2 | | 2 | |
warunki:
Δ > 0
x
1 + x
2 < 0
x
1*x
2 > 0
13 wrz 16:23
PW: Dejwidzie, o 15:00 napisałem jak to zrobić.
x2 + 4x = x(x+4)
jest liczbą nieujemną dla x∊(−∞,0]∪4,∞). Dla takich x mamy więc do czynienia z równaniem
(1) x2 + 4x = k, x∊(−∞,0]∪4,∞).
Dla pozostałych x mamy równanie
(2) − x2 − 4x = k, x∊(0, 4).
trudność polega na tym, że sama Δ i obliczenie pierwiastków nie wystarcza. Może być tak, że
jedno z tych równań ma dwa pierwiastki ujemne, a drugie nie ma wcale, albo oba mają po jednym
dodatnim i po jednym ujemnym, albo ...
Koledzy dobrze podpowiadają: narysować jak henrys i sformułować zagadnienie tak:
− Dla jakich m wykres funkcji wykładniczej przechodzi przez jeden punkt wykresu po "ujemnej
stronie iksów" i przez wierzchołek. Przez "dziobek" w punkcie (−4, 0) przechodzić nie może,
bo wykładnicza nie przyjmuje wartości 0, więc jest to jedyna możliwość. Podeprzeć rozumowanie
wykresami kilku różnych funkcji wykładniczych na tym samym rysunku.
Wystarczy chyba zbadać, dla jakich m funkcja wykładnicza podana po prawej stronie równania
przechodzi przez wierzchołek kawałka paraboli i ile wtedy jeszcze ma punktów wspólnych z tymi
kawałkami leżącymi po ujemnej stronie iksów (w drugiej ćwiartce).
13 wrz 16:35