ciąg arytmetyczny
kasia0001: Suma szóstego i dziesiątego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 52,a różnica kwadratu
dziesiątego wyrazu i kwadratu szóstego wyraz jest równa 624.
a) wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu
b)podaj wzór na ogólny wyraz tego ciągu
c)oblicz ile początkowych wyrazów tego ciągu daje w sumie 735
7 gru 23:38
Rudy:
a6 + a10 = 52
(a10)2 − (a6)2 = 624
a1 + 5r + a1 + 9r = 52
a12 + 18a1r + 81r2 − a12 − 10a1r − 25r2 = 524
2a1 + 14r = 52
8a1r + 56r2 = 624
7 gru 23:57
Rudy:
2(a1 + 7r) = 52
8r(a1 + 7r) = 624
4r*52=624
r = 3
a1 = 5
8 gru 00:00
Rudy:
an = 3n + 2
8 gru 00:01
8 gru 00:02
Rudy:
| | (a1 + a1 + (n−1)r)n | |
735 = |
| |
| | 2 | |
1470 = (10 + (n−1)*3)*n
3n
2 + 7n −1470 = 0
Δ = 17689
√Δ = 133
n = 21
8 gru 00:07