Wariacje z powtórzeniami
gin: Cześć, mam problem z zadaniem : Rzucamy dwa razy monetą. Jeżeli w obu rzutach otrzymamy tę samą
stronę, to rzucamy po raz trzeci. Ile wszystkich różnych wyników możemy otrzymać?
Proszę o zapisanie wyniku tego działania wariacjami z powtórzeniami i wariacjami bez powtórzeń.
Bardzo zależy mi na wszej pomocy
13 wrz 14:06
J:
{O,R}
{R,O}
{R,R,R}
{R,R,O}
{O,O,O}
{O,O,R}
13 wrz 14:10
gin: Wiem jak to zrobic, tylko nie wiem jak to zapisać działaniem z wariacjami bez powtórzeń i
wariacjami z powtórzeniami
13 wrz 14:26
PW: Zdarzeń "doświadczenie skończyło się po dwóch rzutach" jest tyle, ile permutacji
dwuelementowych, czyli 2!. Inaczej można o tym mówić jako o dwuelementowych wariacjach bez
powtórzeń o wartościach w zbiorze dwuelementowym, ale to pewna przesada, choć wzór się zgadza:
| | 2! | | 2! | | 2! | |
|
| = |
| = |
| = 2! |
| | (2−2)! | | 0! | | 1 | |
Zdarzenia "doświadczenie nie zakończyło się po 2 rzutach" to wszystkie inne poza opisanymi
wyżej, czyli takie dwuwyrazowe ciągi, w których oba elementy są jednakowe (są takie dwa: (O,O)
i (R,R)).
Ponieważ dochodzi do tego jeden z 2 możliwych wyników kolejnego rzutu, będzie ich 2·2.
Opisywanie tego w języku wariacji z powtórzeniami jest możliwe, ale bardziej kłopotliwe niż co
warte (od liczby wszystkich funkcji
f: {1,2,3} → {O,R}
(jest ich 2
3 = 8) trzeba odjąć liczbę funkcji przyjmujących różne wartości na pierwszych dwóch
miejscach (jest ich 2
2).
Myślę, że jesteś na początkowym etapie nauki i nie ma sensu utrudniać sobie życia formalnymi
zapisami. Zapewne autorowi zadania szło o wypisanie wszystkich możliwości, co uczynił
J.
Jako formalista dodam, że powinny być okrągłe nawiasy, a nie "{}" (zdarzenia są ciągani, a nie
zbiorami).
13 wrz 14:32
gin: Wynik to 6 dla tego zadania
13 wrz 14:55
PW: Wszystko się zgadza − tyle ciągów wypisał J. Ja też uzyskałem 6, tyle że liczę osobno
liczbę ciągów dwuwyrazowych i osobno trzywyrazowych, jakie mogą wystąpić w tym doświadczeniu.
13 wrz 15:03
gin: 2
3 − 2
2 = 4

Chyba że czegoś nie rozumiem
13 wrz 15:21
J:
23 − 2 = 6
13 wrz 15:24
gin: AAA, no tak trzeba jeszcze dodać wynik trzeciego rzutu czyli W 1 2
13 wrz 15:24
gin: A ja zrobiłem to tak, że od wariacji z powtórzeniami 3 2, odjąłem wariację z powtórzeniami 2 2
oraz dodałem wariację z powtórzeniami 1 2.
13 wrz 15:26
gin: Nie wiem czy mój tok rozumowania jest poprawny
13 wrz 15:26
J:
ma być: 23 − 22 + 2 = 6
13 wrz 15:28
gin: nom i tak jest, z moich wyliczeń
13 wrz 15:39
PW: Rzeczywiście nie zrozumiałeś tego co napisałem o 14:32 i 15:03.
13 wrz 16:11