Dla jakiego parametru m dziedziną jest R
Ania: Mam problem z tym zadaniem:
Dana jest funkcja f(x)= √(m−2)x2+(m−2)x+1 Dla jakich wartości parametru m jej dziedziną jest
zbiór liczb rzeczywistych?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc i wyjaśnienia.
13 wrz 13:33
J:
Warunek: (m−2)x2 + (m−2)x + 1 ≥ 0
Rozpatrujesz trzy przypadki:
1) m = 0
2) m − 2 >0
3) m − 2 < 0
13 wrz 13:37
wmboczek: funkcja pod pierwiastkiem g(x)≥0 dla dowolnego x
m−2>0
Δ≤0
13 wrz 13:37
J:
@wmboczek ... a dlaczego m − 2 nie może być ujemne lub równwe 0 ?
13 wrz 13:39
PW: J po prostu pomylił zapis (ale nie rozumowanie, sądząc z kontekstu), powinno być
1) m − 2 = 0
13 wrz 13:48
Aga1.:

a>0 i Δ≥0
Oddzielnie sprawdzasz dla a=0, czyli m=2
13 wrz 13:55
J:
oczywiście,że miało być: 1) m − 2 = 0
13 wrz 13:56
Kacper:
Aga Δ≥0? coś nie tak
13 wrz 13:57
J:
@Aga1 ... to samo pytanie .. a dlaczego nie moze być: m − 2 < 0 ?
13 wrz 13:57
Kacper:
J oczywiście, że nie może myć m−2<0
13 wrz 14:03
Kacper: *być
13 wrz 14:03
J:
faktycznie ... nie wiem coś mnie zaćmiło ... przepraszam
13 wrz 14:04
Aga1.: Dla jakiego m rozwiązaniem nierówności
(m−2)x2+(m−2)x+1≥0 jest zbiór R?
Nie mam racji?
13 wrz 14:07
Aga1.:

Oczywiście w pierwszym warunku
powinno być m−2>0 i Δ≤0
13 wrz 14:13
Ania: A jakie jest założenie dla delty w 3) przypadku? Δ ≥ 0?
13 wrz 14:19
J:
nie ma trzeciego przypadku..to była moja pomyłka
13 wrz 14:20
Aga1.: Ania o 13:55 wkradł mi się błąd, zamiast Δ≥0 powinno byćΔ≤0
13 wrz 14:22
Ania: Dlatego że wtedy działanie pod pierwiastkiem byłoby ujemne?
13 wrz 14:23
Ania: Dlatego nie ma 3 przypadku?
13 wrz 14:23
Kacper:
Są tylko dwa przypadki:
1o, kiedy nie mamy do czynienia z funkcją kwadratową, czyli
m−2=0
2o, gdy mówimy o funkcji kwadratowej
m−2>0 i Δ≤0
13 wrz 14:24
Aga1.: Tak.
13 wrz 14:24
J:
jeśli: m − 2 < 0, to funkcja pod pierwiastkiem nigdy nie będzie nieujemna dla każdego x ∊ R
13 wrz 14:25
Ania: Dobra już wszystko jasne, dziękuję Wam bardzo
13 wrz 14:27