równanie kierunkowe stycznej
schlau: Znajdź a, dla których prosta y=ax−4 jest styczna do okręgu o środku (0, −1) i promieniu 1/2.
13 wrz 13:10
J:
odległość prostej od punktu (0,1) jest równa r
13 wrz 13:11
schlau: Ok. Więc wzór na odległość punktu od prostej... Ale wychodzi, że a=√35
13 wrz 13:17
Aga1.: Zapisz swoje obliczenia.Punkt S(0,−1)
i powinny być dwa rozwiązania, ale mi wyszło inaczej (może się pomyliłam)
13 wrz 13:50
schlau: 1/2=|0+1−4|/√a2+1
√1/4=|−3|/√a2+1
|−3|=√1/4*(a2+1)
9=1/4*(a2+1)
9=1/4*a2+1/4
36=a2+1
35=a2
a=√35
13 wrz 15:53
5-latek:

To jest schematyczny rysunek do zadania .
Z niego widać ze będą dwa rozwiązania tak jak piszse
Aga1 
Witam
Niebieska to prosta y=x−4
13 wrz 16:00
Aga1.: Gdy a2=35 to
a=√35 lub a=−√35
13 wrz 16:07
schlau: tak, faktycznie

ale Tobie też tak wyszło?
13 wrz 16:16
Aga1.: Wzięłam punkt (0,1) i miałam inny wynik , ale dla (0,−1) jest ok.
13 wrz 16:24
schlau: Dzięki
13 wrz 16:34