liczby całkowite i wymierne
karola: Oblicz;
−213 * (2728)
13 wrz 13:08
J:
i gdzie problem ?
13 wrz 13:08
karola: jak to obliczyć?
13 wrz 13:11
J:
| | 7 | | 27 | |
= − |
| * |
| = .... poskracaj |
| | 3 | | 28 | |
13 wrz 13:12
karola: jeszcze przed 2728 jest minus
13 wrz 13:13
J:
no to wynik będzie dodatni
13 wrz 13:14
karola: dziękuje
13 wrz 13:17
karola: b)3
12 − 3
16 ; (−2
19)
13 wrz 13:19
karola: c) −117 * 11124 :35
13 wrz 13:20
karola: pomocy
13 wrz 13:29
J:
| | 8 | | 35 | | 5 | |
= − |
| * |
| * |
| = ... |
| | 7 | | 24 | | 3 | |
13 wrz 13:31
karola: dalej nie wiem ...
13 wrz 13:37
J:
poskracaj 24 z 8 oraz 35 z 7
13 wrz 13:38
karola: i wyjdzie 5
13 wrz 13:43
J:
nie wyjdzie
13 wrz 13:43
Maryla27: =259=279
13 wrz 13:47
Maryla27: Sorry =−259=−279
13 wrz 13:48
karola: nie umiem matemtyki czy mogła bym prosić całe rozwiązanie?
13 wrz 13:49
Maryla27: Po skróceniu w liczniku masz zamiast 35 liczbę 5, w mianowniku zamiast 24 liczba 3
=5*53*3
13 wrz 13:53
karola: yyy mozesz napisać całe dzałenie
13 wrz 14:00
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b) 3 |
| − 3 |
| : ( − 2 |
| ) = |
| | 2 | | 6 | | 9 | |
| | 7 | | 19 | | 19 | |
= |
| − |
| : (− |
| ) = |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
| | 7 | | 19 | | 2 | | 7 | | 2 | |
= |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| | 2 | | 6 | | 19 | | 2 | | 6 | |
| | 7 | | 1 | | 7*3 + 1*2 | | 23 | | 5 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| = 3 |
| |
| | 2 | | 3 | | 2*3 | | 6 | | 6 | |
13 wrz 14:11
13 wrz 14:13