matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
Mika:D:
Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego o ilorazie q=−1/2 i pierwszym wyrazie roznym od zera jest dwukrotnie mniejsza od sumy kwadratow jego wyrazów. Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu.
13 wrz 12:00
henrys:
a
1
2
S
1
=
=a
1
1−q
3
a
1
2
S
2
=a
1
2
+(a
1
q)
2
+(a
1
q
2
)
2
+...=a
1
2
+a
1
2
q
2
+a
1
2
q^^4+....=
1−q
2
13 wrz 12:05
5-latek:
a
1
S=
1−q
13 wrz 12:06
henrys:
a
1
2
S
2
=a
1
2
+a
1
2
q
2
+a
1
2
q
4
+a
1
2
q
6
+a
1
2
q
8
+a
1
2
q
10
+...=
1−q
2
13 wrz 12:08
J:
no i ... 2S
1
= S
2
13 wrz 12:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick