Geometria analityczna
Kawa:
Punkt S(2,3) jest punktem przecięcia przekątnych równoległoboku ABCD orazAB→=[8,4],BC→=[2,6].
Oblicz:
a) współrzędne wierzchołków równoległoboku,
b)miarę kąta ABC
c) promie okręgu opisanego na trójkącie ABC
Próbuje policzyć pkt B.
Uważam ze odległość od prostej AB punktu D to wysokość czy to prawda?
Chce wyliczyć ze wzorów na pola miarę kata.
13 wrz 11:53
Kawa: Niech mi ktos pomoże xd
13 wrz 12:50
Aga1.:

Rys pomocniczy bez układu współrzędnych
A(x,
A,y
A)
B(x
B,y
B)
C(x
C,y
C) i D(x
D,y
D),
AB→=[8,4]
i AB→=[x
B−x
A, y
B−y
A]
Stąd
x
B−x
A=8
y
B−y
A=4
Podobnie rozpisz BC→, oraz AS→=SC→
13 wrz 13:05
Kawa: A jak policzyć miarę kata?
13 wrz 13:42
Kawa: Skąd masz te długości boków?
13 wrz 13:53
Aga1.: To nie są długości boków tylko
AB→=[8,4] i BC→=[2,6] ( nie umiałam wpisać przecinka i nawiasu kwadratowego)
13 wrz 16:19
Aga1.: Albo inaczej
AC→=2*AS→
i AC→=AB→+BC→
AC→=[8,4]+[2,6]=[10,10]
2*AS→=2*[2−xA,3−yA]=[4−2xA,6−2yA]
[10,10]=[4−2xA,6−2yA]
4−2xA=10 i 6−2yA=10
dokończ.
13 wrz 23:13
Eta:

→ →
AB=[8,4] , BC=[2,6] S(2,3)
[x
B−x
A, y
B−y
A]=[8,4] ⇒ x
B−x
A=8 i y
B−y
A=4
[x
C−x
B, y
C−y
B]=[2,6] ⇒ x
C−x
B=2 i y
C−y
B=6
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(* )
xC−xA=10 i
yC−yA=10
| | xA+xC | |
(**) oraz |
| =xS ⇒ xA+xC=4 |
| | 2 | |
to z (*) i (**) otrzymujemy :
xC=7 i
yC=8 ⇒
C(7,8)
dokończ ...... i otrzymasz :
A(−3,−2) , B(5,2), D(−1,4)
| | AB o AD | | 2*8+6*4 | | √2 | |
b) cosα= |
| = |
| = ........ = |
| |
| | |AB|*|AC| | | √80*√40 | | 2 | |
zatem α= 45
o to β=135
o
c) z twierdzenia sinusów w ΔABC :
| | |AC| | |
2R= |
| ⇒........................ R=√34 [j] |
| | sinβ | |
13 wrz 23:42
Eta:

Dodam jeszcze

Sprawdzenie w układzie współrzędnych ( wszystko ok)
14 wrz 00:04
Eta:
→ →
Przy wyznaczaniu cosα ...... nad AB i DC ( wektory)
14 wrz 00:08