rachunek rózniczkowy
Klaudia :

Puszka do konserw ma pojemnosc 16pi ma kształt walca . jakie wymiary powinna mieć pusza abyy
zużyć jak najmniej blachy ? odp to r=2 h=4
V=16pi v=pir
2h − objętość walca h= 16/r
2
P=2pir
2 + rh
p(r)=2pir
2 + 16/r
p`(r)= 4pi4 − 16/r
2
dobrze? co później?
13 wrz 11:23
Kacper:
Jeśli funkcja jest ok, to teraz szukasz jej minimum
13 wrz 11:24
Klaudia : ale gdy policze p`(r)=o to nie wychodzi r=2

///
13 wrz 11:27
Kacper:
V=16π
| 16 | |
V=πr2*H ⇒ πr2*H=16π ⇒ r2*H=16 ⇒ H= |
| |
| r2 | |
P
c(r)=2πr
2+
2πr*H
na czerwono zaznaczyłem twój błąd
13 wrz 11:32
Klaudia : dziękuję
13 wrz 11:39
Kacper:
13 wrz 11:43