Rozwiązać równianie różniczkowe
Amor: Rozwiązać równianie różniczkowe
x" + 4x' −21x =0 z warunkiem początkowym
x(0) = 1, x'(0) =3
Proszę o pomoc
13 wrz 09:59
J:
r
2 + 4r − 21 = 0
Δ = 16 + 84 = 100
√Δ=10
x(t) = C
1*e
−7x + C
2*x*e
3x
C
1, C
2 oblicz z podanych warunków początkowych
13 wrz 11:30
J:
w wykładnikach jest oczywiście "t" , a nie "x"
13 wrz 11:32
Amor: @J
Tutaj "C2*x*e3x" nie powinno być"C2*e3x" przecież delta jest większa od 0 ?
13 wrz 12:45
Amor: "C2*e3x" znaczy się
13 wrz 12:46
J:
tak ... moja pomyłka , usuń x
13 wrz 12:48
Amor: tak to ma wyglądać ? :
x(0) =1
C1e−7*0 + C2e3*0 =1
C1 + C2 =1
x'(0) = 3
−7C1 + 3C2 =3
układ równań :
C1 + C2 =1
−7C1 + 3C2 =3
C1 = 1−C2
−7(1 − C2) + 3C2 = 3
−7 − 7C2 + 3C2 = 3
C2 = −2,5
C1 = 3,5
CORJ :
3,5e−7t − 2,5e3t
dobrze ?
13 wrz 13:29
J:
ile wynosi x'(t) ?
13 wrz 13:32
Amor: x(0) =3 ?
13 wrz 13:34
Amor: x'(t)=3 znaczy sie
13 wrz 13:34
J:
x'(t) = −7C1e−7t + 3C2e3t
13 wrz 14:17
J:
x'(0) = −7C1 + 3C2
13 wrz 14:18
J:
teraz widzę,że miałeś/aś dobrze
13 wrz 14:21
Amor: Chyba jedna źle było
−7(1 − C2) + 3C2 = 3
−7 − 7C2 + 3C2 = 3
Nie powinno być jednak tak ?
−7(1 − C2) + 3C2 = 3
−7 + 7C2 + 3C2 =3
Chodzi mi o to że tam zamiast " − " powinien być " + "
Zamiast −7 − 7C2 powinno być −7 + 7C2
13 wrz 14:24
J: popatrz na pochodną 14:17 .... i po podstawieniu: t = 0 mamy: −7C1 + 3C2 = 3
13 wrz 14:26
Amor: @up
tak wiem ale chodzi mi o wyliczanie C1 i C2 w 13:29
po napisie układ równań zaczynam wyliczać owe C
i w czwartej linijce chyba źle zrobiłem jak wymnażam liczbę przez nawias to powinno być "−7 +
7C2"
a nie "−7 − 7C2"
dobrze myślę ?
13 wrz 14:33
J:
−7(1 − C2) = −7 + 7C2
13 wrz 14:35
J:
10*C2 = 10 ⇔ C2 = 1
13 wrz 14:38
Amor: No właśnie to dobrze sobie poprawiłem dzienx.
13 wrz 14:39