całka podwójna
saa: http://www.fotosik.pl/zdjecie/0d4a44b638099da8
mam takie polecenie jak na górze zdjęcia. uciąłem tylko po słowie to
∫∫3dxdy=.....
żeby to zrobić musze skorzystać z współrzędnych kartezjańskich? jak tak to dobrze sie do tego
zabieram? nie moge ustalić górnej granicy r, tak jak widać na zdjęciu... co jest nie tak?
12 wrz 23:59
13 wrz 00:29
saa: czyli co źle zrobiłem?
13 wrz 19:50
ICSP: Całka podwójna z jedynki to pole obszaru. Wzór na pole koła chyba znasz.
13 wrz 19:52
saa: ∫∫3dxdy=3πr2?
13 wrz 19:58
ICSP: ∫∫3dxdy = 3∫∫dxdy = 3 * π * (√3)2 = 9π
13 wrz 19:59
saa: dziękuje
13 wrz 20:02
saa: ale... nie napisałem w tej całce u góry że jest ona po obszarze D. Wtedy musze chyba robić tak
jak kombinowałem tam?
13 wrz 20:05
saa: ?
13 wrz 20:10
ICSP: to w takim razie po czym chcesz ją liczyć ?
13 wrz 20:24
saa: po tym obszarze ktory jest w poleceniu
13 wrz 20:26
ICSP: czyli po kole.
(x−1)2 + (y + 2)2 ≤ 3 − koło o środku w punkcie (1 , −2) i promieniu √3
13 wrz 20:27
saa: Tak wiem, narysowałem to, widać na zdjeciu. Chodzi o przedział r. Granice całkowania po dr.
Górna granica wyszła tak jak widać. r< ...... 2/r to tak nie powinno raczej być?
13 wrz 20:36
saa: ?
13 wrz 21:04
przemek ania: Od pisz mi terazok
20 wrz 20:34