objetosc gran.
Natalka: pudelko ma kształt graniastoslupa prawidl. o podstawie trójkątnej.Na podstawy zużyto 32√3 cm
2 tektury, a na pow. boczną 240 cm 2.Oblicz obejtosc pudelka!
Błagam o pomoc!
7 gru 23:01
Natalka: objetosc gran. Natalka: pudelko ma kształt graniastoslupa prawidl. o podstawie trójkątnej.Na
podstawy zużyto 32√3 cm 2 tektury, a na pow. boczną 240 cm 2.Oblicz obejtosc pudelka! Błagam o
pomoc!
7 gru 23:05
Godzio: zara sie coś skombinuje
7 gru 23:07
Natalka: dziękuję , mam to na zad dom a nie wiem jak to zrobić.
7 gru 23:08
Lakondia: dane: szukane:
2Pp=32√3 V=?
Pb=240cm2
a2√3/4=16√3 /*4
a2√3=64√3 /: √3
a2=64
a=8
Pb=3*a*H
240=3*8*H
240=24H
H=10
V=16√3*10
7 gru 23:09
Godzio:

Pp = 32
√3
| | a2√3 | |
podstawą jest trójkąt równoboczny więc P = |
|
|
| | 4 | |
a
2 =64
a=8
Pb=3*aH
240=3*8H
H=10
| | 64√3 | |
V=Pp*H = |
| *10 = 160√3
|
| | 4 | |
7 gru 23:10
Natalka: Dziękuje jesteście Kochani
7 gru 23:11
zet:
2P
p= 32
√3
to: a
2√3= 64
√3 => a
2 = 64 =>
a= 8 cm
P
b = 3a*H = 240 => 24H= 240 =>
H= 10 cm
V = P
p*H = ....... podstaw dane i dokończ
7 gru 23:13