Całka nieoznaczona
Beatka: Mam do obliczenia całkę z sinx√1+cos2xdx. Proszę o pomoc
12 wrz 22:10
Mila:
[cosx=t, −sinx dx=dt]
−∫√1+t2 dt= licz dalej
12 wrz 22:25
Beatka: Dochodzę do momentu √1/t+1dt i nie wiem co dalej. Nie wiem czy dobrze to robię
12 wrz 22:42
Mila:
na całkę
∫√x2+1 dx masz wzór.
12 wrz 23:11
Janek191:
Patrz:
W. Krysicki : Analiza matematyczna w zadaniach ( jest w pdf )
s. 338 wzór : 17.2.8
12 wrz 23:37
pigor: ..., lub
√1+cos2x= t ⇒ 1+cos
2x=t
2 ⇒ −2cosxsinxdx= 2tdt i cosx=
√t2−1 ⇒
| | dt | | dt | |
⇒ sinx dx= − |
| = − |
| , więc |
| | cosx | | √t2−1 | |
| | t dt | |
∫sinx√1+cos2x dx= − ∫ |
| = ...itd.  |
| | √t2−1 | |
13 wrz 00:55
ICSP: pigor przy wyznaczaniu sinx dx zgubiłeś t
13 wrz 00:58
pigor: ...., fakt ; przepraszam . ...
14 wrz 15:25