Równanie różniczkowe liniowe I-wszego rzędu
Kaktus: Witam, mam problem z równaniem różniczkowym liniowym pierwszego rzędu
Rozwiązuje najpierw równanie jednorodne postaci
Rozdzielam zmienne, całkuje, otrzymuje:
y=Ce
−2x
Uzmienniam stałą:
y=C(x)e
−2x
Licze pochodną otrzymując:
y'=C'(x)e
−2x−2C(x)e
−2x
y' oraz y podstawiam do wyjściowego równania otrzymując:
x( C'(x)e
−2x−2C(x)e
−2x )+2C(x)e
−2x=4xsin(x)
I tutaj pojawia sie problem, gdyż w żaden sposób nie mogę skrócic składników −2Ce
−2x oraz
2Ce
−2x.
Wie ktoś jak to skrócić? Lub wie ktoś gdzie jest błąd?