Równanie
Kate155: Jak to zrobić?

W ukł. współ. zaznacz zbiór rozwiązań |y|≤|x−1|
12 wrz 20:52
wmboczek: dzielisz układ na 4 części i w każdej masz nie równość liniową
y<x−1 dla y>0 i x>1 itd
12 wrz 20:55
henrys: albo, jeśli umiesz narysować wykres y=|x−1|, rysujesz
1) y≤|x−1| dla y≥0
2) −y≤|x−1| ⇔y≥−|x−1| dla y<0
12 wrz 21:05
pigor: ..., lub np. tak :
|y|≤ |x−1| /
2 ⇔ y
2≤ (x−1)
2 ⇔ y
2−(x−1)
2≤ 0 ⇔ (y−(x−1)) (y+x−1)≤ 0 ⇔
⇔ (y−x+1≤ 0 i y+x−1 ≥0)
v (y−x+1 ≥ 0 i y+x−1≤ 0) ⇔
⇔ (
y≤ x−1 i y ≥ −x+1)
v (
y ≥ x−1 i y≤ −x+1) i
rysujesz sumę
dwóch części wspólnych punktów płaszczyzny xOy:, mianowicie
pod lub na prostej y= x−1 i nad lub na prostej y= −x+1,
lub odwrotnie.
13 wrz 00:28