środek ciężkowści
Mariolaaa: witam
oblicz środek ciężkości płaskiej jednorodnej płytki (x,y)∊R
2;x
2+y
2≤4,x≥0,y≤0
proszę o pomoc, bo nie wiem nawet jak się do tego zabrać
12 wrz 20:28
Mariolaaa: ?
12 wrz 23:05
Mariolaaa: znajdzie się ktoś?
13 wrz 11:06
5-latek : Mariolka ja sie nie znam na tym
ale nierownosc x2+y2≤4 opisuje kolo o srodku S=(0,0) i promieniu r=2
A w Krysickim i Wlodarskim nic nie ma na ten temat ?
13 wrz 11:11
PW: Ja się też nie znam. Dokładając warunki x≥0 i y≤0 otrzymujemy ćwiartkę koła. Liczy się jakąś
całkę.
13 wrz 11:17
Mariolaaa: współrzędne biegunowe:
x=rcost
y=rsint
0≤r≤2
0≤t≤2π
2 2π
∫ [ ∫ xdxdy =∫∫r*cost*r*dr*dt =∫∫r2cost*dr*dt=
0 0
2 2π 2π
=∫ [ ∫ r2*cost*dr]dt=cost∫r2*dr=cost*13r3| = 134π2*cost
0 0 0
2
∫ 134π2*cost*dt= 134π2*∫cost*dt= 134π2*sint| = 134π2*sin0
0
Xśr=0
chyba się gdzieś machnęłam,sprawdzi ktoś?
13 wrz 12:54
tomek: ∫12
13 wrz 12:55
Mariolaaa: "Ja się też nie znam. Dokładając warunki x≥0 i y≤0 otrzymujemy ćwiartkę koła. Liczy się jakąś
całkę."
nie zauważyłam,wiec nie 2π
13 wrz 12:59
Mariolaaa:
13 wrz 13:03
Mariolaaa: Jeszcze raz, czy środek ciężkości w tym przypadku obliczymy ze wzoru
13 wrz 13:54
Mariolaaa: w sensie w mianownikach też są całki
13 wrz 13:59
PW: No i dobrze mówili koledzy na studiach, że "biez wodki nie razbieriosz". Jeden ma ćwiartkę,
druga wie jaka to całka i jakoś poszło
13 wrz 14:11