wykres trygonometria
Metis: Mam problem z odczytaniem z wykresu rozwiazania

Mam nierówność:
| cos2x | |
| ≥1 , gdzie x∊R−{kπ, k∊ℤ} |
| 1−cos2x | |
cos
2x≥sin
2x
cos
2x−sin
2x≥0
cos
2x−(1−cos
2x)≥0
cos
2x−1+cos
2x≥0
2cos
2x≥1 /:2
| | 1 | |
Rysuję wykres f(x)=cosx i prostą y= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
I odczytuje, kiedy wykres f(x) znajduje się nad prostą y= |
| . |
| | 2 | |
Wykres:
http://wstaw.org/m/2015/09/12/Wykres.png
| | π | | π | |
Z wykresu: x∊[− |
| , |
| ] |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
Rozwiązanie ogólne: x∊[− |
| +kπ, |
| +kπ] ,k∊ℤ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
I uwzględniając warunek x∊R−{kπ, k∊ℤ} , mam: x∊[− |
| +kπ)∪[ |
| +kπ) k∊ℤ |
| | 4 | | 4 | |
Dobrze?
12 wrz 20:07
Nuti: Ten wykres jest błędny. Cała krzywa jest „skurczona" i przesunięta w górę po osi y. Cosinus ma
wartości od −1 do 1, okres 2π miejsca zerowe co π..., a u ciebie ma tylko wartości nieujemne.
Nie wiem, czy to wpływa na Twoje rozwiązanie −− tak mnie poruszył wygląd wykresu, że straciłam
koncentrację −− ale to może wyjaśnić twój problem z odczytaniem z wykresu.
Idź obejrzyj porządny wykres cosinusa na Wikipedii, może to coś zmieni.
12 wrz 20:31
Nuti: Zerknęłam na rozwiązanie:
| | 1 | |
w momencie cos2x≥ |
| powinienieś zastosować wzór skróconego mnożenia i rozpatrywać w |
| | 2 | |
dalszym ciągu
| | √2 | | √2 | |
(cosx − |
| )(cosx + |
| )≥0 |
| | 2 | | 2 | |
żeby na pewno czegoś nie ominąć. Albo oba czynniki mają być ujemne albo oba dodatnie.
12 wrz 20:38
Nuti: Twój wynik wydaje mi się poprawny, ale nie jest to ani zasługa wykresu, ani obliczenia. Nie
wiem, jak do tego doszedłeś. Doszedłbyś do tego analizując iloczyn (jak w moim poprzednim
poście) i poprawny wykres.
Czekaj, chyba rozumiem − czy twój wykres miał być wykresem cosinus kwadrat?
12 wrz 20:46
Nuti: za bardzo jest zaokrąglony, wygląda jak przesunięty cosinus. Może trochę za dużo krzyku
podniosłam

cos
2x powinien być trochę bardziej spiczasty w π/2 i co π.
12 wrz 20:49
Eta:
f(x)= ctg
2(x) i sin(x)≠0+kπ
f(x)≥1 i sin(x)≠0
| | π | | π | |
x ∊< − |
| +kπ, |
| +kπ> \ {kπ} , k∊C |
| | 4 | | 4 | |
12 wrz 21:40
Metis: Nuti tak, mój wykres to wykres funkcji f(x)=cos2x
Eta jak otrzymałaś wykres funkcji ctg2x ?
Moje przekształcenia są niepoprawne?
12 wrz 21:52
Nuti: @Eta skorzystała od razu w pierwszej linii z jedynki trygonometrycznej w mianowniku, stąd
cotangens.
Jeszcze raz sorry za zamieszanie w związku z wykresem − po głębszym zastanowieniu doszłam nawet
do wniosku, że ten wykres nawet nie jest spiczasty, tylko trochę węższy niż cosinus... To
wartość bezwzględna z cosinusa jest spiczasta
12 wrz 22:25
Nuti: @Metis
Twoje przekształcenia są poprawne, tylko @Eta użyła innej metody. To kwestia gustu. Ja też bym
wybrała sinus i cosinus, bo są bardziej... oswojone, ale można też operować tangensem i
cotangensem, czemu nie. Otrzymaliście takie same wyniki, każde swoją metodą.
12 wrz 22:28
Metis: Nic się nie dzieje

No tak...
ctg
2x≥1
12 wrz 22:30
Metis: Profesor przerobił całą trygonometrię na koniec roku szkolnego, gdy na lekcje chodziła jedna
osoba. Teraz bez żadnej powtórki mam sprawdzian i sam muszę wszystko nadrabiać
12 wrz 22:37
Nuti: Pracujesz and tym przecież − dasz radę!
12 wrz 22:45
Eta:
12 wrz 23:04
5-latek: Czesc
Michał 
Czy ja CI wyslalem materialy z rownann i nierownosci trygonometrycznych ?
12 wrz 23:07
Metis: Dobry Wieczór
5−latku 
Tak , wysyłales mi , i teraz często sobie do nich zaglądam , jak zdrowie
5−latku ?
Dawno Cię nie widziałem na forum
12 wrz 23:39
5-latek: Wiesz miałem klopopty z komputerem i w tym tygodniu mielismy bardzo dużo pracy wiec byłem
zmeczony
13 wrz 00:03
5-latek: Postaram CI się zrobić jeszcze z innej książki . Ale to na drugi tydzień .
13 wrz 00:05
Kacper:
Metis mam nadzieję, że byłeś tą jedną osobą
13 wrz 10:41
Metis: Kacper niestety nie
13 wrz 13:43
Mila:
Bardzo mądry Profesor.
13 wrz 15:50
Kacper:
Przez takie zachowanie uczniów ciężko z materiałem się wyrobić
13 wrz 15:52
Metis: To nie tylko zachowanie uczniów

. Gdyby wszyscy nauczyciele prowadzili lekcje tak jak w roku
szkolnym to przychodzilibyśmy na zajęcia tak jak zawsze.
13 wrz 16:07
Braun:
Na studiach to normalka, więc się przyzwyczajaj
13 wrz 16:16