sparwdż
Jupi: Rzucam 4 razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma oczek będzie wynosiła
conajmniej 6.
ZRobiłam to tak
Ω= 1296= 6*6*6*6
P(A)= 1296:6= 216
wątpie, że to dobrze ale nic innego mi nie przychodzi do głowy
12 wrz 19:53
Benny: Najlepiej zrobić to zdarzeniem przeciwnym. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma oczek będzie
mniejsza od 6.
Możliwości jest kilka, więc je wypiszemy:
1; 1; 1; 1 − 1 możliwość
1; 1; 1; 2 − 4 możliwości (2 możemy ustawić na 4 miejscach)
P(A)=1−P(A')
Niech ktoś zerknie, bo mogę się oczywiście mylić
12 wrz 19:57
Janek191:
I Ω I = 64 = 1 296
A ' = { ( 1,1,1,2),( 1,1,2,1),( 1,2,1,1),( 2,1,1,1),(1,1,1,1)}
12 wrz 20:00
Jupi: wychodzi strasznie dziwny wynik
12 wrz 20:04
Janek191:
więc
| | 5 | | 1 291 | |
P( A) = 1 − |
| = |
| |
| | 1 296 | | 1 296 | |
12 wrz 20:06