równanie płaszczyzny
ula: Znajdź równanie płaszczyzny wyznaczonej przez punkty (1,1,2),(−1,0,2),(3,1,−1)
Mógłby ktoś mi pomóc z tym zadaniem i je wytłumaczyć
12 wrz 17:23
5-latek: Wpisz sobie w google równanie płaszczyzny przechodzącej przez 3 punkty i masz do woli tego
12 wrz 17:36
Mila:
A=(1,1,2), B=(−1,0,2),C=(3,1,−1)
Wyznacz współrzędne wektorów :
AB→
AC→
potem , podpowiem dalej.
12 wrz 18:06
5-latek : Milu 
ja uwazam ze to jest w czystej postaci lenistwo zeby nie zajrzec do ksiazki .
To jest przeciez podstawowe zadanie z plaszczyzn
12 wrz 18:09
ula: AB→(−1−1,0−1,2−2)→(−2,−1,0)
AC→(3−1,1−1,−1−2)→(2,0,−3)
AB x AC
i j k
−2 −1 0
2 0 −3
u=(3,6,2)
dla pkt A
3(x−1)+6(y−1)+2(z−2)=0

?
12 wrz 18:38
Mila:
Dobrze , ale później sprawdzę Twoje rachunki.
12 wrz 18:45
ula: coś takiego?
12 wrz 18:46
ula: byle był dobry trop

przepisując na kompa mogłam popełnić jakiegoś "byka"
12 wrz 18:47
Mila: A=(1,1,2)
Przelicz iloczyn wektorowy.
n→=[3,−6,2] wektor normalny szukanej płaszczyzny
3*(x−1)−6*(y−1)+2(z−2)=0
3x−3−6y+6+2z−4=0
3x−6y+2z−1=0
12 wrz 18:54