Naszkicuj wykres funkcji. Pomocy! :)
Żabciaa: Zadanie 1.
Rozwiąż graficznie nierówność: 6−2|x|<|x|.
Zadanie 2.
Naszkicuj wykres funkcji wykładniczej określonej wzorem f(x)=4*2x−1−1.
a) Na podstawie wykresu funkcji f naszkicuj wykres funkcji g, wiedząc, że g(x)=|f(1−x)−5|.
b) Napisz wzór funkcji g i oblicz współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji g i osi OY.
c) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie g(x)=m2−2 ma dwa rozwiązanie
różnych znaków.
12 wrz 17:19
===:
12 wrz 18:55
Żabciaa: Które to jest zadanie?
12 wrz 18:56
Żabciaa: A i jeśli możesz, napiszesz, w jaki sposób dojść do tego?
12 wrz 18:57
===:
1
12 wrz 18:57
===:
np tak
6−2|x|<|x|
6−|x|<2|x|
2|x| zielona
6−|x| fiolecik
12 wrz 19:01
Żabciaa: Ok, dzięki

A umiesz może to drugie?
12 wrz 19:06
===:
2)
f(x)=4*2x−1−1
f(x)=2x−1+2−1
f(x)=2x+1−1
12 wrz 19:08
Aga1.:

Zad1.Np. tak
6−2
IxI<IxI przekształćmy
−2
IXI<IxI−6 /*−1
2
IxI>−IxI+6
Narysuj
y=2
IxI (kolor zielony) i y=−IxI+6 (kolor fioletowy) i odp na pytanie dla jakich x wykres
zielony jest nad fioletowym.
Odp zaznaczyłam na niebiesko na osi x.
Odp. napisz za pomocą sumy przedziałów
12 wrz 19:09
===:
dalej wyznaczaj i rysuj g(x)
12 wrz 19:11
Żabciaa: Dzięki za zadanie 1, jednak 2 nadal nie kminie, możecie trochę jaśniej?
12 wrz 19:17
Aga1.: Najpierw oblicz f(1−x)=
12 wrz 19:19
12 wrz 19:22