Funkcja
Zew: Funkcja wymierna odejmowanie, nie wiem co i jak.. rozwiąże ktoś?
| 2 − x | | x2 + 3x + 4 | |
| − |
| |
| x + 2 | | x2 + 4x + 4 | |
| | −2x2 − 3x | |
Rozwiązanie: |
| |
| | (x + 2)2 | |
12 wrz 17:16
5-latek : Wyrazenia wymierne odejmujesz tak samo jak ulamki zwykle z tym ze robisz zalozenia co do
mianownikow
i zauwaz ze x2+4x+4=(x+2)2
Wiec jaki bedzie tutaj wspolny mianownik ?
12 wrz 17:21
Zew: No wiem, ale coś mi inaczej wychodzi..
12 wrz 17:25
5-latek: Ty chcesz zebym ja Tobie to rozwiazal ale mi się po porostu nie chce .
Wiec zapisz swoje dotychczasowe obliczenia a ja sprawdze
12 wrz 17:28
Zew: | 2 − x | | x2 + 3x + 4 | |
| − |
| = |
| x + 2 | | x2 + 4x + 4 | |
| | 2 − x | | (2−x)(x+2)−x2+3x+4 | |
= |
| − |
| |
| | x + 2 | | (x+2)2 | |
| | (2 − x)(x + 2) − x2 + 3x + 4 | |
= |
| |
| | (x + 2)2 | |
| | 2x + 4 − x2 − 2x − x2 + 3x + 4 | |
= |
| |
| | (x+2)2 | |
No i coś tu nie gra, nie wiem co.
12 wrz 17:45
5-latek : jest zle
Ponadto nie zrobiles /as zalozen x≠−2
| (2−x)(x+2) | | x2+3x+4 | |
| − |
| |
| (x+2)2 | | (x+2)2 | |
teraz zobacz
x+2= 2+x tak ?
| | (2−x)(2+x)−(x2+3x+4) | |
Wiec |
| |
| | (x+2)2 | |
teraz czy (2−x)(2+x) cos Ci przypomina ?
Druga sprawa . masz tam znak odejmowania pomiedzy wyrazeniami wiec musisz to drugie wyraznie
wziac w nawias
tera zdalej Ty
12 wrz 18:02
Zew: | | 4− x2 − x2 + 3x + 4 | |
= |
| |
| | (x+2)2 | |
Nie mam pojęcia co robię źle wychodzi trochę inaczej.
12 wrz 18:24
5-latek: Popatrz
mamy tak(teraz sam licznik)
(2−x)(2+x)−(x2+3x+4) = 4−x2−x2−3x−4
masz przecież − przed nawiasem wiec zmieniasz znaki w nawiasie na przeciwne
jak możesz o tym nie wiedzieć ?
12 wrz 18:28
Zew: Aa no rzeczywiście, dziękuję za pomoc
12 wrz 18:39
5-latek: Ok
12 wrz 18:40