NWD (matematyka dyskretna)
Piotrek: NWD (2842, 623)
a*2842−b*623=?
a=89, b=−406
Wychodzi mi praktycznie: 0
Czy to się zgadza?
12 wrz 17:16
Piotrek: a nawet nie... Co robię nie tak?
Liczone w słupku: 2842/623=4,561797775280−4=0,5617977528*623=349,999999994... itd...
12 wrz 17:20
henrys: co Ty robisz na dyskretnej?
12 wrz 17:51
Piotrek: Liczę NWD? Wymagane jest sprawdzenie...
12 wrz 17:58
Piotrek: to 349,99 zaokrągliłem do 350...
12 wrz 17:58
Mila:
Co chcesz zrobić? Jeśli wyznaczyć NWD(2842,623) to tak:
2842=4*623+350
623=1*350+273
350=1*273+77
273=3*77+42
77=1*42+35
42=1*35+7
35=5*7+0
NWD(2842,623)=7
12 wrz 18:04
Piotrek: Tak, tylko że mam taką metodę, że muszę zrobić jeszcze sprawdzenie w odwrotną stronę... Mam to
rozpisane na kartce, ale nie mam jak tu wrzucić...
12 wrz 18:07
Janek191:
7*406 = 2 842
7*89 = 623
12 wrz 18:07
Mila:
Nie umiesz sprawdzisz odwróconego algorytmu?
12 wrz 18:10
12 wrz 18:10
12 wrz 18:11
Mila:
7=42−1*35=42−1*(77−1*42)=42−1*77+1*42=−1*77+2*42=
=−1*77+2*(273−3*77)=−1*77+2*273−6*77=2*273−7*77=
=2*273−7*(350−1*273)=2*273−7*350+7*273=9*273−7*350=
=9*(623−1*350)−7*350=9*623−9*350−7*350=9*623−16*350=
=9*623−16*(2842−4*623)=9*623−16*2842+64*623=
=73*623−16*2842
==============
73*623−16*2842=7
12 wrz 18:33
Piotrek: Robię inny przykład i już chyba widzę błąd... kolumna po lewej stronie...
12 wrz 18:38
Piotrek: @Mila − Zgadza się

Zamiast zakończyć na 7 0 to dałem jeszcze 1 0...
12 wrz 18:49
Mila:
12 wrz 18:55