x
Psychopata: Oblicz pochodną funkcji f w punkcie x
0 korzystając z definicji − nie wychodzi przykład
D
f=R\{−5} funkcja jest więc okreslona w pewnym U(4)
Niech h∊R−{0} dla którego h+4∊U(4)
| | f(h+4)−f(4) | | | | −h2 | |
f'(4)=limh→0 |
| = |
| = |
| |
| | h | | h | | (h+9)*9 | |
| | −1 | |
No i wychodzi 0 a powinno |
| |
| | 81 | |
Proszę o pomoc
12 wrz 15:47
henrys: źle przekształciłeś
12 wrz 15:52
henrys: | | −1 | |
dostajesz limh→0 |
| |
| | (h+9)9 | |
12 wrz 15:53
Psychopata: no tak faktycznie h miałem podzielić przez h a nie pomnożyć
12 wrz 15:57