Funkcje różnowartościowe - dowód
David: Bardzo proszę o pomoc w dowodzie

najlepiej z objaśnieniami

Wiadomo, że funkcja y=f(x) określona w zbiorze R jest różnowartościowa.
Wykaż, że dla dowolnej, róznej od zera, wartości parametru k, funkcja y=g(x), gdzie
g(x) = k * f(x) jest też różnowartościowa
12 wrz 15:15
henrys: kiedy funkcja jest różnowartościowa?
12 wrz 15:17
David: kiedy mamy x1 i x2 należące do dziedziny, takie że x1≠x2
wtedy g(x1) ≠ g(x2) −−> oznacza ze funkcja jest roznowatosciowa
12 wrz 15:29
J:
no i wykorzystaj ten fakt ,,, f(x2) − f(x1) ≠ 0
12 wrz 15:31
henrys: ok, może najpierw funkcja f(x), wiesz że jest różnowartościowa czyli ten warunek jest spełniony
zapisz
12 wrz 15:32
David: i co dalej
12 wrz 15:59
henrys: g(x)=k*f(x) , gdzie k≠0
x1≠x2
g(x1)=..., g(x2)=..
12 wrz 16:03
J:
k*f(x2) − k*f(x1) = k*[f(x2) − f(x1)] ≠ 0 ... cnw
12 wrz 16:04
J:
pokazaliśmy,że : g(x2) ≠ g(x1) , zatem : g(x) jest różnowartościowa
12 wrz 16:10