trygonometria
big ben: | | kπ | |
wItam. niech x ∊ R − { x: x= |
| , k ∊ C} |
| | 2 | |
| | 2tgx2 | |
a) wykaż, że tg x = |
| |
| | 1 − tg2x2 | |
b) niech im ktoś powie, o co chodzi w poleceniu, ze x musi myc rozne od kπ/2
c) korzystajac ze wzoru z punktu a), oblicz tg
π12
Pięknie dziękuję ;>>
12 wrz 15:14
J:
b) bo dla tych kątów funkcja tgx nie istnieje
12 wrz 15:25
J:
sorry ... dla tych kątów mianownik tego ułamak się zeruje
12 wrz 15:27
big ben: jak to sie zeruje?
12 wrz 15:29
J:
| | π | | x | |
np dla k = 1 x = |
| i wtedy |
| = 450 i tg450 = 1 , a: 1 − 1 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
12 wrz 15:33
J:
| | x | |
albo tg nie istnieje ... np k = 2 wtedy x = π i |
| = 900 i tg900 nie istnieje |
| | 2 | |
12 wrz 15:35
J:
krótko mówiąc ... dla k nieparzystych mianownik się zeruje,
| | x | |
a dla k parzystych tg |
| nie istnieje |
| | 2 | |
12 wrz 15:40
big ben: ktos cos?
12 wrz 18:10
Janek191:
Korzystamy z wzoru
Mamy
12 wrz 18:14
big ben: a bez wzorow
? bo raczej za cos takiego nie dostane maxa
12 wrz 18:30
5-latek: jeśli tego nie rozumiesz to nie powinies dostać maxa .
12 wrz 18:35