najmniejsze możliwe pole powierzchni
Klaudia : Prostopadłościenny pojemnik bez pokrywki o podstawie kwadratowej ma pojemnosc 4 litry. oblicz
jakie powinny byc wymary pojemnika aby jego pole powierzchni bylo jak najmniejsze.
odp. to 2dmx2dmx1dm
12 wrz 12:47
J:
V = a2*H
P = a2 + 4*a*H
z pierwszego oblicz H i wstaw do drugiego ... potem znajdź minimum tej funcji
12 wrz 13:07
Aga1.: Wymiary prostopadłościanu a x a x h, a>0 i h>0
P=a
2+4ah
dokończ
12 wrz 13:09
Klaudia : to nawet miałam napisane − mogłam to tez ująć w treści − moj bład. przeprasza.
problem jest gdy mam już obliczoną pochodną P`(x)= 2x −16/x2
P`(x) >0
2x−16x2>0
−2x(−1+8x)>0
x=0 v x=1/8
gdzie jest błąd?
12 wrz 13:26
J:
kiedy pochodna się zeruje ?
12 wrz 13:30
Klaudia : no w x=0 i x=1/8
12 wrz 13:39
Klaudia : już wpadłam na rozwiązanie − dziękuję za wszelką pomoc
12 wrz 13:45