Jula: Witam, proszę o pomoc w tozwiązaniu tego zadania:
W klasie Ia jest 36 uczniów, wśród nich 26 zna język angiekski, 23 zna język francuski i 24 zna
język rosyjski. Czy w klasie Ia jest uczeń który zna wszystkie trzy języki?
Z góry dziękuję za pomoc
12 wrz 12:46
===:
... jest wśród nich taki co jest rudy i nie zna żadnego?
12 wrz 13:06
Nuti: Według mnie musi być przynajmniej jeden uczeń znający wszystkie trzy. Dowód z wzoru włączeń i
wyłączeń:
Niestety, nie znajduję w edytorze znaków na sumę i przekrój zbiorów, więc użyję „u" na sumę i
„n" na przekrój.
Oznacz A − zbiór władających angielskim, R rosyjskim, a F francuskim. Moc (liczbę elementów
zbioru) oznaczę w ||. Wzór włączeń i wyłączeń:
|A u R u F| = |A| + |R| + |F| − |A n R| − |A n F| − |R n F| + |A n R n F|
Mamy pokazać, że ta ostatnia liczba jest dodatnia.
Podstawiamy to, co wiemy:
36 = 26 + 24 + 23 − |A n R| − |A n F| − |R n F| + |A n R n F|
czyli
|A n R n F| = |A n R| + |A n F| + |R n F| − 37
Ze względu na totalną liczbę uczniów, te podwójne przekroje mają jednak swoje wartości
minimalne (np 26 zna angielski, więc maksymalnie 10 osób w klasie może go nie znać, więc
znających francuski i angielski musi być przynajmniej 23−10, a rosyjski i angielski
przynajmniej 24−10). To nam daje nierówność:
|A n R n F| = |A n R| + |A n F| + |R n F| − 37 >= 14 + 13 + 11 + 37 = 38 − 37 = 1
Czyli przynajmniej jedna osoba zna wszystkie 3 języki!
12 wrz 13:21
===:
Ty
Jula to pewnie koleżanka
Humanisty
12 wrz 13:22
Nuti: W 14 + 13 + 11 + 37 (ostatnia linia obliczeń) miało być MINUS 37, przepraszam!
12 wrz 13:24
===:
Nuti ... dla tak sformułowanej treści zadania ... Twoje rozwiązanie jest nieuprawnione
12 wrz 13:28
Nuti: @===
Dlaczego?
12 wrz 13:30