szeregi
bimbam: zadanie zbadaj zbieżność szeregu
Tu jest dowodzona rozbieżność za pomocą wzoru
później jest
nie wiem jak uzyskano poniższą nierówność
12 wrz 12:40
Nuti: | | 1 | |
Pomnożono obie strony lewej części nierówności tuż nad twoim pytaniem przez |
| (można, bo |
| | n | |
to dodatnie i nie zmienia kierunku nierówności).
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| = |
| i dlatego jest |
| * |
| po jednej stronie, po drugiej zniknął ułamek z |
| | 2 | | 2 | | n | | 2 | |
mianownika.
Rozumiesz?
12 wrz 12:50
bimbam: oczywiście

Dzięki
12 wrz 12:56
bimbam: Mam jeszcze pytanie
Więc powstała nierówność
Jeżeli przyjmie się oznaczenia
| | 1 | | 1 | | 1 | |
un= sin |
| ; vn = |
| * |
| |
| | n | | 2 | | n | |
to
u
n > v
n
Mogę obliczyć, że ∑v
n jest rozbieżny.
Skoro szereg ∑v
n jest rozbieżny, to ∑u
n jest rozbieżny.
Tak to należy rozumieć
12 wrz 13:19
Nuti: Tak, to jest to kryterium porównawcze (rozbieżność za względu na ograniczenie z dołu szeregiem
rozbieżnym −− harmonicznym!).
| | 1 | |
Dla porządku należy dodać, że sin |
| jest dodatnie (bo argument dąży do zera z prawej |
| | n | |
strony, czyli sinus na nim ma wartość dodatnią).
Kryteria porównawcze sformułowane są dla szeregów o wyrazach dodatnich.
12 wrz 13:38
bimbam: dzięki raz jeszcze
12 wrz 13:42
Nuti: Nie ma sprawy.
12 wrz 13:42