calka przez czesci
1): (x
2+2x+3)sinxdx
wynik powinien wyjsc −x
2cos−2xcosx+2xsinx−cosx+2sinx+C a mi wychodza jakies bzdety
12 wrz 12:40
bezendu:
Pokaż to zobaczymy gdzie robisz błąd.
12 wrz 12:44
1): u=x2+2x+3 v=sinx
u=2x+2 v=−cosx
= x2+2x+3(−cosx)−calka 2x+2(−cosx) =x2+2x+3(−cosx)− 2*calka x+2(−cosx) i tu juz wogole
nic nie wychodzi tak jak powinno
12 wrz 12:54
J:
rozbij na trzy całki .... potem zesumuj wyniki
∫x2sinxdx ... dwa razy przez części
∫2xsinx ..... raz
∫3sinx ... elementarna
12 wrz 13:00
1): i z tego ma niby cos wyjsc...
12 wrz 13:07
J:
pokaż,jak liczysz pierwszą całkę
12 wrz 13:07
bezendu:
∫(x2+2x+3)sinxdx |u=x2+2x+3 u'=2x+2 v'=sinx v=−cosx|
=−(x2+2x+3)cosx+∫(2x+2)cosxdx |u=2x+2 u'=2 v'=cosx v=sinx|
=−(x2+2x+3)cosx+(2x+2)sinx−2∫sinxdx=−(x2+2x+3)cosx+(2x+2)sinx+2cosx+C
12 wrz 13:10
1): czyli cos z odpowiedzia byl nie tak
Dzieki
12 wrz 13:20
Hajtowy: J: potem
zesumuj wyniki
zsumuj
12 wrz 14:50