Działania modulo
Mar: Więc rozumiem algorytm Euklidesa oraz rozszerzony algorytm Euklidesa, ale nie wiem co się
dzieje w takich przejściach:
1) 23 x = (tylko = ma trzy kreski) 5 mod (57)
potem ciąg oblczeń i wychodzi mi 5 * 23 = 1 + 2 * 57
5 * 23 = (3 kreski) 1 (mod 57)
23−1 (mod 57) = 5
i tego przejścia nie rozumiem : x =(znów zamiast = trzy kreski) 25 mod 57 (tj skąd to 25?)
2) 37 x =(trzy kreski) 12 mod 94
tutaj liczenie
i końcowo 37 x =(trzy kreski) 12 mod 94 |*61 (bo 61 jest odwrotnością)
x =(trzy kreski) 12 * 61 mod 94
x =(trzy kreski) 74 mod 94,
(skąd to 74?)
3) 40x =(trzy kreski) 50 mod 13
x =(trzy kreski) 11 mod 13 (znów skąd 11?)
12 wrz 12:00
Mila:
1)
23x≡5 (mod 57)
23x≡1( mod(57)
23−1(mod 57)=5 bo 23*5=114+1=2*57+1≡1(mod57)
masz znaleźć rozwiązanie (1) równania
23x≡5( mod57) /*5
23*5x≡25 (mod57)
2*57x+1x≡25 (mod57)⇔
1x=25 (mod57)
12 wrz 15:53