Pomocy :))
Humaniści_Górą : Wielomian w(x)= x3+ax2−4x+b
Oblicz a, b i c tak by wielomian w(x) był równy wielomianowi P(x)=x3+(2a+3)x2+(a+b+c)x−1
Przyrównałem w(x)=P(x) i wyszło mi:
(−2a2−3a)x2+(4a+4b+4c)x +b+1=0
Lecz niestety nie wiem co dalej, mógłby mi ktoś to wytłumaczyć lub skorygować jeśli
popełniłem błąd.
12 wrz 11:53
5-latek: Wielomiany sa rowne gdy wspolczynniki przy odpowiednich potęgach sa rowne
Z tego masz
{2a+3=a
{a+b+c=−4
{b=−1
Rozwiaz ten układ
12 wrz 12:01
Janek191:
Ma być :
a = 2a + 3
− 4 = a + b + c
b = − 1
−−−−−−−−−−−−−
Dokończ
12 wrz 12:03
5-latek: Witaj
Janek
12 wrz 12:03
Humaniści_Górą : Wielkie dzięki panowie
12 wrz 12:04
Janek191:
Cześć 5 − latku
12 wrz 12:09