szeregi liczbowe
bimbam: szeregi
hej
czy w zdaniach z szeregami literka
n należy N

Chodzi mi o takie zadanie
| | √n+1 − √n | |
Zbadaj zbieżność szeregu. ∑∞n=1 |
| |
| | n | |
W rozwiązaniu jest napisane, że
√n+1 >
√n, więc
| | 1 | | 1 | |
un= |
| < |
| |
| | n(√n+1 + √n) | | 2√n | |
Ww. przekształcenie otrzymam tak:
√n+1 >
√n / +
√n
√n+1 +
√n > 2
√n / *n chyba ta liczba
n ∊ N

n(
√n+1 +
√n) > 2n
√n
12 wrz 11:27
Nuti: W rozwiązaniu sugerują, że powinno się użyć kryterium porównawczego z innym, zbieżnym
szeregiem.
Pierwszym krokiem jest pomnożenie licznika i mianownika wyrażenia przez sumę tych pierwiastków,
których różnicę masz w liczniku.
Po zastosowaniu wzoru skróconego mnożenia (a−b)(a+b)=a
2−b
2 w liczniku zostaje tam tylko 1. W
mianowniku masz natomiast n razy suma tych pierwiastków (nazwana u
n w rozwiązaniu) i dalej
badasz zbieżność na wyrazach tej postaci.
Tam w mianowniku po znaku nierówności powinno być 2n
√n, prawda?
| | 3 | |
n√n to n do potęgi |
| , co jest większe od 1, czyli szereg jest zbieżny (p−szeregi dla p |
| | 2 | |
większego od 1 są zbieżne − teoria).
Ograniczenie z góry przez szereg zbieżny dowodzi zbieżności wyjściowego szeregu. Bo wyrazy
szeregu są dodatnie.
Rozumiesz?
12 wrz 11:39
Nuti: tak, n należy do N
12 wrz 11:40
Nuti: un jest oczywiście całym ułamkiem, który dalej badasz, porównując z łatwiejszym do oceny
zbieżności szeregu.
12 wrz 11:42
bimbam: Skoro n∊N, to rozumiem.
Dzisiaj od godz. 9 uczę się szeregów, więc to pierwsze koty za płoty
Dzięki
12 wrz 11:53
bimbam: ostatnie pytanie.
Szereg jest zbieżny, bo to szereg harmoniczny rzędu α, w którym α > 1
12 wrz 11:59
Nuti: Tak, ale nie wiem, czy on się wtedy nazywa harmoniczny. Wydaje mi się, że harmoniczny jest
tylko dla n równego 1, dla innych się nazywa p−szeregiem lub alfa−szeregiem... zależy jak
nazwiesz potęgę.
12 wrz 12:28
Nuti: nie dla n równego 1, tylko dla p (lub alfa) równego 1. Przejęzyczyłam się!
12 wrz 12:29
bimbam: dzięki
12 wrz 12:29