Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
cupid: Proszę o szybką pomoc
Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
| | x2 + 3x | |
f(x) = |
| dla x ≠ 1 |
| | 1 − x | |
12 wrz 11:16
Nuti: Dziedzina to R bez {1}.
Policz pochodną, zbadaj znak (dodatnia − funkcja rośnie w przedziale, ujemna − funkcja maleje,
zero i pochodna zmienia znak − ekstremum lokalne).
Nie zapomnij zbadać granic lewo− i prawostronnej w 1.
Poradzisz sobie dalej?
12 wrz 11:29
cupid: @Nuti a nie dasz rady rozwiązać :X ?
12 wrz 11:38
Nuti: Dałabym radę, ale miałam nadzieję, że już sobie poradzisz. Nie lubię tego edytora... Poczekaj
trochę.
12 wrz 11:43
Nuti:

Liczysz pochodną ilorazu (wzór: pochodna pierwszej razy wartość drugiej minus pochodna drugiej
razy wartość pierwszej dzielone przez wartość drugiej do kwadratu):
| | (2x+3)(1−x)−(−1)*(x2+3x) | |
f'(x)= |
| = |
| | (1−x)2 | |
Rozkładasz licznik na czynniki (delta, pierwiastki − zwykłe równanie kwadratowe) i dostajesz
| | −(x+1)(x−3) | |
f'(x)= |
| |
| | (1−x)2 | |
i badasz znak. Mianownik jest zawsze dodatni, więc to licznik określa znak pochodnej.
Pochodna ma znak:
nak pochodnejinus
12 wrz 12:00
Nuti: Coś mi się zacięło i musiałam wyjść z edycji. Cdn
Na beznadziejnym rasunku jest znak pochodnej...
12 wrz 12:01
Janek191:
@ Nuti :
Kliknij poniżej na : rysuję
12 wrz 12:05
Nuti: No więc znak pochodnej:
− dla x mniejszych od −1
0 dla x równego −1
+ dla x między −1 a 3 (z wyjątkiem x równego 1, który jest spoza dziedziny)
0 dla x równego 3
− dla x większych od 3
Masz więc lokalne minimum w x=−1 (wartość −1) i lokalne maksimum w x=3 (wartość −9).
Żeby policzyć ekstrema globalne, musisz policzyć:
− granicę funkcji w minus nieskończoności
− w plus nieskończoności
− i granice lewo− i prawostronne w 1.
12 wrz 12:08
Nuti: granicę w plus i minus nieskończoności liczysz tak: przekształcasz wyrażenie wymierne dzieląc
licznik i mianownik przez x:
Mianownik dąży w obu nieskończonościach do −1, a licznik do tej samej nieskończoności co x,
czyli (po wymnożeniu z −1 z mianownika) dostajemy, że granica w minus niesk. jest plus niesk.
a w plus niesk. to minus niesk.
Czyli już wiesz, że ekstrema globalne nie istnieją.
Policz jeszcze granice jednostronne w x równym 1, ale jestem pewna, że tam będzie asymptota
pionowa.
12 wrz 12:20
Nuti: Granica w 1: licznik dąży do stałej (1+3=4), a mianownik dąży do zera − przez wartości ujemne z
prawej strony 1, a przez dodatnie z lewej strony jedynki. Prosta x=1 st więc asymptotą
pionową.
12 wrz 12:22
Kacper:
Widzę, że ktoś gotowca wyciągnął
12 wrz 12:22
Nuti: Mam nadzieję, że nie popełniłam żadnego błędu walcząc z edytorem...
12 wrz 12:23
cupid: Dziękuję Ci

Nuti
12 wrz 12:25
Nuti: A @Kacper się śmieje, że dałam się wrobić
12 wrz 12:26
Nuti: @Janek191
Da się tu zrobić cały wykres?
Spróbowałam − wygląda na to, że się nie dało...
12 wrz 12:45