matematykaszkolna.pl
Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji cupid: Proszę o szybką pomoc Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
  x2 + 3x  
f(x) =

dla x ≠ 1
 1 − x 
12 wrz 11:16
Nuti: Dziedzina to R bez {1}. Policz pochodną, zbadaj znak (dodatnia − funkcja rośnie w przedziale, ujemna − funkcja maleje, zero i pochodna zmienia znak − ekstremum lokalne). Nie zapomnij zbadać granic lewo− i prawostronnej w 1. Poradzisz sobie dalej?
12 wrz 11:29
cupid: @Nuti a nie dasz rady rozwiązać :X ?
12 wrz 11:38
Nuti: Dałabym radę, ale miałam nadzieję, że już sobie poradzisz. Nie lubię tego edytora... Poczekaj trochę.
12 wrz 11:43
Nuti: rysunekLiczysz pochodną ilorazu (wzór: pochodna pierwszej razy wartość drugiej minus pochodna drugiej razy wartość pierwszej dzielone przez wartość drugiej do kwadratu):
 (2x+3)(1−x)−(−1)*(x2+3x) 
f'(x)=

=
 (1−x)2 
 −x2+2x+3 
=

(1−x)2 
Rozkładasz licznik na czynniki (delta, pierwiastki − zwykłe równanie kwadratowe) i dostajesz
 −(x+1)(x−3) 
f'(x)=

(1−x)2 
i badasz znak. Mianownik jest zawsze dodatni, więc to licznik określa znak pochodnej. Pochodna ma znak: nak pochodnejinus
12 wrz 12:00
Nuti: Coś mi się zacięło i musiałam wyjść z edycji. Cdn Na beznadziejnym rasunku jest znak pochodnej...
12 wrz 12:01
Janek191: @ Nuti : Kliknij poniżej na : rysuję
12 wrz 12:05
Nuti: No więc znak pochodnej: − dla x mniejszych od −1 0 dla x równego −1 + dla x między −1 a 3 (z wyjątkiem x równego 1, który jest spoza dziedziny) 0 dla x równego 3 − dla x większych od 3 Masz więc lokalne minimum w x=−1 (wartość −1) i lokalne maksimum w x=3 (wartość −9). Żeby policzyć ekstrema globalne, musisz policzyć: − granicę funkcji w minus nieskończoności − w plus nieskończoności − i granice lewo− i prawostronne w 1.
12 wrz 12:08
Nuti: granicę w plus i minus nieskończoności liczysz tak: przekształcasz wyrażenie wymierne dzieląc licznik i mianownik przez x:
x2+3x x+3 

=

1−x 
1 

−1
x 

Mianownik dąży w obu nieskończonościach do −1, a licznik do tej samej nieskończoności co x, czyli (po wymnożeniu z −1 z mianownika) dostajemy, że granica w minus niesk. jest plus niesk. a w plus niesk. to minus niesk. Czyli już wiesz, że ekstrema globalne nie istnieją. Policz jeszcze granice jednostronne w x równym 1, ale jestem pewna, że tam będzie asymptota pionowa.
12 wrz 12:20
Nuti: Granica w 1: licznik dąży do stałej (1+3=4), a mianownik dąży do zera − przez wartości ujemne z prawej strony 1, a przez dodatnie z lewej strony jedynki. Prosta x=1 st więc asymptotą pionową.
12 wrz 12:22
Kacper: Widzę, że ktoś gotowca wyciągnął
12 wrz 12:22
Nuti: Mam nadzieję, że nie popełniłam żadnego błędu walcząc z edytorem...
12 wrz 12:23
cupid: Dziękuję Ci emotka Nuti
12 wrz 12:25
Nuti: A @Kacper się śmieje, że dałam się wrobić emotka
12 wrz 12:26
Nuti: @Janek191 Da się tu zrobić cały wykres? Spróbowałam − wygląda na to, że się nie dało...
12 wrz 12:45