logarytmy
Mietek: Witam,
Jak obliczać takie logarytmy, jak np. log(3*10−6) lub log(0,567), posługując się tablicami
logarytmicznymi, a nie kalkulatorem?
Bardzo proszę o objaśnienie.
11 wrz 23:24
5-latek: Bo pewnie tablice sa bardziej popularne w uzyciu niż kalkulator
12 wrz 10:40
5-latek: Nie chce mi się tego wszystkiego przepisywac z tablic wiec najlepiej jak sobie je wypozyczysz
.
Ja mam Ignacy Kranz Tablice pieciocyfrowe logarytmów liczbowych , wartości funkcyi
trygonometrycznych i logarytmów tych funkcyi. (Krakow 1951r)
12 wrz 11:19
PW: Pytanie było niegłupie, samo patrzenie w tablice nic nie da, bo są w nich logarytmy liczb
jedynie z pewnego przedziału.
12 wrz 20:08
5-latek: W moich jest od 1−1000
jest tez opisane jak szukac .
12 wrz 21:10
Tadeusz:
... ot i kłania się cecha i mantysa

Ale ja tam wolę suwak logarytmiczny
12 wrz 21:14
5-latek : Np. Spoldzielni Pracy Skala
Warszawa ul Wilcza 32 .
12 wrz 21:16
12 wrz 22:22
5-latek: Mieciu ale nie idzie otworzyć strony .
Po fizyka jest kropka i pewnie nie ma jej tam być
12 wrz 22:26
12 wrz 22:33
Tadeusz:
1) log0,567 odczytujesz z nich wprost
(zaokrąglając do log0,57 lub "podpierając się interpolacją liniową)
2) log(3*10−6 odczytujesz z 0,03 lub z 0,30 i odpowiednio zmieniasz cechę.
13 wrz 09:26
daras: Masz podane wartości logarytmów tylko z przedziału (0;1) więc musisz dostosować liczbę do tego
przedziału przesuwając przecinek a pozostały czynnik z własności logarytmu dziesiętnego
log10n = n
np. 3*10−6 = 0,3 * 10−5 więc log(3*10−6) = log(0,3 * 10−5) = log0,3 + log10−5
pierwszy składnik odczytujesz z tablic log0,3 = −0,523 a drugi log10−5 = − 5 i dodajesz
ostatecznie: log(3*10−6) = −5,523
13 wrz 10:24
Mietek: Dziękuję bardzo za wyjaśnienie
13 wrz 15:39