Oblicz
:33: Rozłóż na czynniki pierwsze x3 −31x +30
11 wrz 21:57
Nuti: Widać gołym okiem, że 1 jest pierwiastkiem, więc jednym z czynników jest (x−1). Podziel
wielomian przez (x−1), np używając schematu Hornera, a pozostały wielomian stopnia 2 −− delta,
pierwiastki i już.
11 wrz 22:01
Nuti: Nie pierwiastkiem, tylko miejscem zerowym
11 wrz 22:02
Bogdan:
albo x3 − x − 30x + 30 = ... i grupujemy
11 wrz 22:02
Nuti: Fajnie!
11 wrz 22:04
:33: Skąd to −x?
11 wrz 22:08
Bogdan:
W zadaniu nie ma informacji, że mamy do czynienia z funkcją, więc 1 nie jest miejscem
zerowym, liczba 1 jest pierwiastkiem
11 wrz 22:09
Bogdan:
z rozumu

−x − 30x = −31x
11 wrz 22:09
Nuti: rozdzielił −31x na −x−30x, żeby później pogrupować i wyłączyć (x−1)
11 wrz 22:09
Nuti: ale ja sama mówię o wielomianie, a wielomian jest funkcją.
11 wrz 22:11
Ja!: zauważ, że masz −31x
zostało to rozbite, żeby można było ładnie to pogrupować
−x−30x = −31x, czyli wyszło na to samo
x3 − x − 30x + 30 = .
wyciągnij x oraz −30 przed nawiasy i pogrupuj
11 wrz 22:11
Nuti: gdybym powiedziała, że jest pierwiastkiem równania x3−31x+30=0, byłoby Ok
11 wrz 22:12
:33: Skąd wiemy ze 1 jest miejscem zerowym?
11 wrz 22:13
:33: Skąd wiemy ze 1 jest miejscem zerowym?
11 wrz 22:13
:33: *pierwiastkiem
11 wrz 22:14
Nuti: wstaw x=1 i sprawdź, że wartość wyrażenia jest 0
11 wrz 22:14
Eta:
W(1)=1−31+30=0
11 wrz 22:14
Ja!: Poczytaj o Twierdzeniu Bezout
11 wrz 22:15
daras: Bezout'a
11 wrz 22:16
Nuti: Bézouta
11 wrz 22:17
11 wrz 22:22
.: ale jestesmy Polakami i piszemy po polsku
spieszmy sie bo niedługo będa tylko wężyki
12 wrz 09:18
Janek191:
12 wrz 09:22