matematykaszkolna.pl
. Mila: Ważne info: Do Jakuba: stronę można łatwo schakować. Jak widzisz − udało mi się podszyć pod dowolną osobę z tego forum. Bardzo szanuję Twój wysiłek w to forum jak i ludzi, którzy tu pomagają, dlatego jeśli możesz − odezwij się lub podaj jakiś kontakt, bym mógł Ci przekazać jak to zrobiłem, bo ja nie mam zamiaru jakoś z tego korzystać, a ludzie mogą zacząć się podszywać... asdf
11 wrz 20:51
Mila: o nie! jednak nie działa! uff
11 wrz 20:52
RJS: Ale jak już to Jakub będzie czytał to niech zrobi coś z generowaniem wykresu funkcji.. Nie da się wygenerować nic z wartością bezwzględną.
11 wrz 20:54
asdf: dzisiaj jeszcze poszperam, może uda mi się obejść, bo wydaje mi się, że tutaj zabezpieczenie jest słabe Ale poklikam − zobaczę...obym się mylił
11 wrz 20:58
Mila: Ta strona nie stoi na jakimś bardzo mocnym serwerze dedykowanym (podejrzewam że zwykły VPS) więc atak DDoS ją załatwi. Natomiast wiem jak sprawdzałeś to − wpisałeś swój nick zamiast zwykłego. W podglądzie pojawił się na kolor używany przez daną osobę. Po wysłaniu okazało się jednak że jest czarny. MYślę że można by tu bło coś takiego zrobić. Masz zarezerwowany nick np Psychopata to nikt inny nie może go użyć. Nawet na czarno by się pojawiała prośba o zmianę nicku. Wtedy żadnego podszywania się by nie było. Ale z drugiej strony może to zniechęcić leniwych uczniów matematyki i odstraszyć np ktoś ma na imię Kamil uparł się że będzie się podpisywać Kamiś a tu niespodzianka − nie można.
11 wrz 21:08
Mila: Co to za wygłupy?
11 wrz 21:11
Psychopata: Nie wygłupy tylko próba zwrócenia uwagi na bezpieczeństwo. Wpisz sobie w polu nick inny nick − kliknij zobacz podgląd i nagle się okazuje że masz inny nick kolorowy. Na szczęście po kliknięciu wyślij nick jest czarny.
11 wrz 21:17
Mila: Jeśli ktoś chce zepsuć , to na pewno zepsuje. Na forum są jednak ludzie dobrej woli. To forum nikomu nie zagraża i nic złego się nie stanie. Lepiej rozwiązuj zadania. Pozdrawiam ciepło. emotka
11 wrz 21:23
Mila: Dlaczego wybrałeś mój nick ?
11 wrz 21:27
Tadeusz: a co to było przed maturą poprawkową? ... rzeczywiście Jakub wprowadził płatny dostęp?
11 wrz 21:37
Eta: rysunek @RJS emotka
11 wrz 21:38
Eta: Myślę,że zamiast pionowej kreski ( | ) nad ukośnikiem ( \ ) wpisujesz wielkie i czyli I zamiast ( | ) emotka
11 wrz 21:41
Eta: rysunek y=|x−2|− |x+1| y=|x−2|+ |x−3|
11 wrz 21:43
Psychopata: Mila jak to było to mnie to dlatego bo cię lubię emotka
11 wrz 21:51
Mila: Też Cię lubię, ale nie rób grandy na forum.
11 wrz 21:59
Psychopata: ok
11 wrz 22:04
daras: jakub i tak tego nie przeczyta, on nawet na maile nie odpowiada
11 wrz 22:07
RJS: Eta dziękuję !
11 wrz 22:10
Eta: emotka
11 wrz 22:12
asdf: Mila, wybrałem Twój nick...bo tak jakoś − nie wiem..po prostu. To nie są wygłupy, po prostu próbuję zrobić coś, zgłosić zanim ktoś inny wykorzysta to w złej mierze. @Psychopata nie tak...to głupie i wiadome, że już na początku by nie przeszło.
11 wrz 23:00
Mila: Witaj asdf, pomyśl jak do edytora rysunków dodać gumkę. To się przyda. Jak studia, zaliczony rok i stypendium?
11 wrz 23:03
asdf: Cześć Mila, wszystko zaliczone teraz ostatni/siódmy semestr, piszę już inżynierkę Jakoś nigdy nie zależało mi na stypendium i "stety" w tym roku już go nie będzie. Pracuję już od dłuższego czasu i studia już nie są priorytetem (były tylko przez pierwsze 3 semestry) − byle wytrzymać jeszcze te pół roku i "baj baj przygodo". Ja bym w ogóle wywalił ten edytor i napisał inny z większą ilością możliwości i po 2 − sprawniejszy. Mogę się nawet tego podjąć, tylko musiałbym pierw dostać info od Jakuba, że to by weszło.
12 wrz 10:33
b.: rysunekPozwolę sobie odpowiedzieć na parę pytań wg mojej wiedzy, a Jakub może potem skoryguje: > Wpisz sobie w polu nick inny nick − kliknij zobacz podgląd i nagle się okazuje > że masz inny nick kolorowy. Na szczęście po kliknięciu wyślij nick jest czarny. Tak to działa i tak jest OK emotka > Ta strona nie stoi na jakimś bardzo mocnym serwerze dedykowanym (podejrzewam że zwykły VPS) > więc atak DDoS ją załatwi. Stoi na dedyku już od dawna, i nie jest on taki całkiem słaby. Co oczywiście nie znaczy, że DDoS go nie załatwi, bo to oczywiście zależy od siły ataku. > Nawet na czarno by się pojawiała prośba o zmianę nicku. Wtedy żadnego podszywania się by nie było. Ale z drugiej strony może to zniechęcić leniwych uczniów matematyki i odstraszyć np ktoś ma na imię Kamil uparł się że będzie się podpisywać Kamiś a tu niespodzianka − nie można. Właśnie to jest powód, że jest tak jak jest − chodzi o to, żeby była niska bariera wejścia. @daras: jakub i tak tego nie przeczyta, on nawet na maile nie odpowiada Przeczyta, przeczyta...
12 wrz 10:51
asdf: @b. Z tego co pamiętam to pisałeś coś do tego edytora. Co sądzisz o podmianie tego na canvas? Nie było by to rozsądniejsze?
12 wrz 10:57
WujekDobraRada: czy taki LaTeX jak na matematyka.pl dałoby się tu jakoś zaimplementować To bardzo by uprościło pisanie zadań. Ważna jest możliwość cytowania wypowiedzi przedmówcy, bo dam sobie włosy uciąć na nogach, że część z pomagających by więcej pomagało, gdyby mogli zacytować jakąś część zadania osoby, która prosi o pomoc. Przepisywanie długi wzorów, wyliczeń zapewne wiele osób zniechęca.
12 wrz 11:13
Mila: Gratulacje asdf i powodzenia emotka
12 wrz 16:33
b.: @asdf: Pisałem rysowanie wykresów funkcji i jakieś drobiazgi (chyba U {}{} i N {}{}). Ten edytor na forum pamięta jeszcze czasy, gdy rysowanie czegokolwiek w js (w sposób przenośny) nie było oczywiste. Teraz canvas (albo może svg) wydają się rozsądniejsze do robienia obrazków −− svg ma taką zaletę, że można wstawić bezpośrednio do html i mi się jakoś bardziej podoba, ale nie znam się i mogę błądzić emotka @Wujek: Tak, cytowanie by się przydało i do tego w sumie nie są konieczne żadne rewolucyjne zmiany w edytorze. Jest to chyba w planach. Jeśli chodzi o zmiany (pisane przez kogoś i wysyłane do Jakuba), to jakieś drobne zmiany przejdą na pewno, natomiast większe trzeba by uzgodnić. Nie wiem, czy Jakub jest za wprowadzaniem składni LaTeXa, choć moim zdaniem przynajmniej jako opcja by nie zaszkodziła. Kiedyś Jakub zrobił testowy edytor wzorów: https://matematykaszkolna.pl/edytor-wzorow/ działa to tak, że z kodu TeXowego serwer robi obrazek, ale coś ciągu dalszego nie było... Proponuję, żeby aktywni użytkownicy zrobili jakąś ankietę, co dorobić i jak, taka trochę burza mózgów, a trochę głosowanie, to może Jakub zmięknie i coś dorobi emotka
12 wrz 18:42
john2: To czego mi brakuje (pisałem już do Jakuba, ale nie dostałem odpowiedzi) to coś w rodzaju listy komentarzy, które pojawiają się pod zadaniami, rozwiązanymi przez Jakuba. Padają tam często pytania i pozostają bez odpowiedzi. Jedynie Jakub wydaje się mieć możliwość reagowania na nie w miarę szybko, ale za to rzadko. Przydałoby się, żeby każdy mógł mieć możliwość wglądu do tych komentarzy. Być może mogłoby to mieć formę taką samą, jak to forum zadaniowe.
12 wrz 19:41
miłosz: Proponuję możliwość edycji swoich postów.
12 wrz 19:48
asdf: @b. Ja już trochę pisałem w canvasie i svg. W obydwu napisałem edytor. Znacznie lepiej pisze się w svg, ale jest coś odstrasza: svg nie jest dobrze wspierane przez najnowsze przeglądarki, a o starych można zapomnieć. Dobrze radzi sobie chrome i opera, mozilla lekko kuleje, ale też daje rade. Za to IE (nawet ten z nowszych wersji) sprawia duże problemy i trzeba ifologie stosować dla tej przeglądarki, a niektóre rzeczy po prostu nie działają...(spróbuj wczytać kilka plików svg na raz....każdy niech ma po 4 MB, czyli nie dużo − zaczną się na siebie nakładać warstwy..Nikomu w firmie nie udało się rozwiązać tego problemu, dlatego nie wspieraliśmy IE w ogóle). Canvas jest o tyle fajny, że jest po prostu szybszy i według mnie tutaj się nadaje. Nikomu raczej nie zależy na zachowaniu dobrej jakości, a tym najbardziej różni się od SVG. Przepisanie tego edytora na canvas jest czasochłonnym, ale nie trudnym zadaniem. Jeśli uda Ci się skontaktować z Jakubem − przekaż mu, że mogę to zrobić.
13 wrz 01:07
Jakuba: Witam wszystkich! Dzięki za sprawdzanie i dodawanie uwag. Tak jak już sam zauważyłeś [P[asdf] da się napisać pod nickiem zarejestrowanym, ale wtedy wyświetli się on w kolorze czarnym. Każdy, co trochę dłużej przebywa na forum, rozpozna, że to pisała osoba, która nie jest właścicielem tego nicka. A ten kto nie przebywa często na forum i tak nie będzie znał stałych bywalców tego forum i nie pozna, że to próba podszycia. Ma to swoje wady. Jednak główną zaletą jest to co już napisał b.. Mała bariera wejścia. Wystarczy napisać swoje i wysłać pod byle jakim nickiem, bo każdy wchodzi. Oczywiście tylko w kolorze czarnym. Z czasem jak ktoś polubi forum, to rejestruje ten lub inny nick. Ci co nie polubili forum, zazwyczaj są na nim krótko i nie rejestrują nicku, więc nie zajmują wolnych nazw w nieskończoność, których i tak później nie używają. Do wyświetlania rysunków jako obrazki bitmapowe jestem przyzwyczajony, ponieważ mam przynajmniej ten spokój, że jakie by zmiany nie zostały dodane w przyszłych przeglądarkach, to bitmapy będą zawsze tak samo wyświetlane. Przykładowo ułamek u { 1 } { 2 } czyli 12, kiedyś się bardzo ładnie wyświetlał w moim firefoksie, a teraz to kicha. Ale to html + css. Dlatego zostaję przy bitmapach. Serwer matematyka.pisz.pl to dedyk z cpu i7−2600 3.40 GHz i 16 GB ramu. Niestety twardziel to nie ssd tylko stary hdd. Czy atak DDoS go załatwi? Ależ oczywiście że tak. Co roku w dzień przed maturą z matematyki naturalny DDoS hordy uczniów, którzy nagle sobie przypomnieli o nauce, załatwia serwer. Co bym nie kombinował to i tak strony z serwera wczytują się jak krew z nosa w ten dzień. Nie wiem, albo ja się nie znam, albo po prostu jak ponad 100 tysięcy osób w ciągu tych samych kilku godzin chce przeglądać stronę załadowaną obrazkami, a taką jest matematyka.pisz.pl, to nie ma bata, na jednym serwerze to nie pojedzie. Jak ktoś ma przykłady takiego ruchu w ciągu dnia na stronie z jednym serwerze, to proszę pisać. Będę przynajmniej wiedział, że to jest wykonalne. Przydałoby się tych serwerów więcej. Tak aby rozdzielić ruch na kilka maszyn. Ale to kosztuje... WujekDobraRada Fajny pomysł z tym cytowaniem. Widzę to tak. Przy każdym wpisie jest link np. "kod wpisu", który jak się kliknie to wpis zamienia się na kod, który użytkownik napisał, aby dodać wpis. W ten sposób łatwo zaznaczyć kod np. długiego wzoru i zacytować w swojej odpowiedzi. Dzięki za pomysł. john2 Jest lista komentarzy, ale do mojego prywatnego użytku, ponieważ są tam możliwości edycyjne. Nie ma czego żałować. Głownie zajmuje się 1. Poprawieniem własnych błędów, na które w komentarzach bardzo szybko zwracają mi uwagę użytkownicy. To jest super. Mała pomyłka i w ten sam dzień lub następny zaraz pierwszy lub dwudziesty lub setny użytkownik, co przeczyta nowe rozwiązanie zadania, ją dostrzeże i napisze w komentarzach. To lubię. 2. Wyjaśnianiem wątpliwości co do moich rozwiązań. Coś czegoś nie rozumie. Nie ma tego dużo, bo na przestrzeni lat wyjaśniłem już w komentarzach większość popularnych niejasności. 3. Usuwaniem dodanych rysunków penisów i tekstowych głupot osób, które się nudzą. Też bym się chętnie ponudził, ale nie mam czasu i bardzo nie lubię go marnować na usuwanie tych bzdur. Kompletna strata czasu dla mnie i żaden zysk dla użytkowników matematyka.pisz.pl daras Ależ oczywiście, że na maile odpowiadam, ale Ty zdaje się pisałeś na fb emotka Pozdrawiam wszystkich PS Dzięki b. za wcielenie się w rolę rzecznika emotka
18 wrz 21:11
Jakub: No proszę, przy testowaniu zmiany kolorów nicku zmieniłem sobie nick. Powyższy komentarz pisałem ja, Grzegorzek Jakub, admin tego forum, niech żyje nam serwer 100 lat Łubu dubu, łubudubu https://www.youtube.com/watch?v=DCE2OWZA82o
18 wrz 21:16
daras: wcześniej pisałem maila i ...moja oferta juz nieaktualna taki kolor to ja tez potrafię sobie zrobic emotka
18 wrz 21:28
Mila: ad pkt (3) 21:11 też często to robię.
18 wrz 21:50
asdf: @Jakub Standardowym sposobem tego nie próbowałem złamać, bo wiedziałem, że się nie uda Próbowałem trochę jsa podebudować i cookisami się pobawić. Dużym zagrożeniem jest, że nie minifikujesz tego w ogóle...a to przyspieszyłoby działanie i czytelność kodu byłaby mała. Polecam też wszystkie jsy do jednego pliku. Napisałem kiedyś sobie programik w batcie do minifikowania i łączenia plików, jeśli chcesz − daj znać (podeślę prywatnie mailem). Napisałeś też coś o tym, żeby to było wszystko w bitmapach. Ja oferuje się, że mogę Tobie napisać/przepisać obecne narzędzie do rysowania i skorzystać z tego, co być tutaj powinno − czyli <canvas>. Canvas ma tą zaletę, że wszystko co rysujesz ląduje w pamięci, a na końcu możesz wygenerować z tego wszystkiego zdjęcie. Czas generowania obrazka dzięki temu byłby znacznie mniejszy, niż przechodzenie po całym drzewie DOM (zakładam, że tak jest do tej pory). Można też pomyśleć nad kompresją zdjęć przy zapisie wygenerowanej funkcji / rysunków, ile kanałów ma mieć zdjęcie itd. To wszystko wpływałoby na rozmiar jednego obrazka...Wydaje się, że zaoszczędzisz może na każdym 10 kb, ale 10 kb * 365 (zakładając, że przybywa codziennie TYLKO po jednym zdjęciu) to ciut ponad 3.5 mb. Wydaje się mało...ale za transfer się płaci, a jeśli na stronę potrafi wejść 100 000 użytkowników to kilka groszy zaoszczędzisz. Polecam też puścić jakiegoś toola, który lekko zmniejszyłby jakość zdjęć na serwerze, nawet o te 5% − nikt na tym nie ucierpi, a wydaje mi się, że zauważysz różnice na dysku. Podkreślę, że jestem chętny do przepisania tego toola do rysowania i dodania kilku funkcjonalności.
18 wrz 22:56
Czarny nick szok: Lepiej tego nie rób, wszystko schrzanisz...
19 wrz 00:40
VTP: Ale sie "hakierzy" tu zebrali normalnie klękajcie narody
19 wrz 09:22
b.: > Dużym zagrożeniem jest, że nie minifikujesz tego w ogóle... > a to przyspieszyłoby działanie i czytelność kodu byłaby mała. Nie sądzę, żeby to było dużym zagrożeniem, dla chcącego nic trudnego, szczególnie że można badać debuggerem. A dzięki czytelności kodu każdy może sobie zajrzeć, co jest źle zrobione i niektórzy dają znaćemotka Jeśli chodzi o przyspieszenie, to zgadza się, ale nie aż tak dużo, bo te js ładują się każdemu tylko raz (na dzień). Lepsza kompresja obrazków, a może przejście na png pozwoliłoby oszczędzić trochę (nawet bez straty jakości) i kiedyś też zachęcałem do tego Jakuba, ale mało skutecznie emotka
19 wrz 16:53
Bartek: haha VTP dokładnie zamiast filozofować zróbcie coś pożytecznego. Ale tak szczerze to jest jeden błąd, który sam znalazłem, znam trochę js, wystarczy wysłać wartość undefined w polu imie lub nick podczas logowania, zaraz zademonstruje ; kto zgadnie jak to zrobić?
19 wrz 18:29
undefined: juz jest emotka ps. nie usuwaj tego, to konto ma historie emotka
19 wrz 18:46
asdf: @b. png nie jest mniejszy od jpga
20 wrz 08:57
b.: tutejsze obrazki (mam na myśli strony z teorią) to gify, a nie jpegi, np. https://matematykaszkolna.pl/strona/1173.gif jpegi są złe bo stratne emotka
21 wrz 21:43
asdf: aha, ok
23 wrz 18:10
justanotherkid: Pozwolę sobie odkopać temat jako, że w tym roku podchodzę do matury i wolałbym, aby serwer wytrzymał ten "naturalny DDoS". Myślę, że inwestując niewielką ilość czasu można w znacznym stopniu odciążyć serwer od dużej ilości zapytań i zmniejszyć transfer. Ja zrobiłbym to tak: 1) browser cache 2) bezstratna kompresja grafik 3) minifikacja html, css, js 4) gzip 5) cloudflare Pozdrawiam
18 paź 16:54