Oblicz
Natalia: Witam, mam problem z rozliczeniem na czynniki tego wielomianu
x6 −729 =( x3 −33)(x3+33) = ...
Ma ktoś jakiś pomysł?
11 wrz 19:54
Mila:
=(x−3)*(x2+3x+9)*(x+3)*(x2−3x+9)
11 wrz 19:55
Natalia: Jak uzyskać 2 i 4 nawias?
11 wrz 20:07
Mila:
Są wzory:
a3−b3=(a−b)*(a2+ab+b2)
a3+b3=(a+b)*(a2−ab+b2)
11 wrz 20:13
Natalia: No tak ... A z jakiego wzoru wyliczyć x4 +25?
11 wrz 20:14
Mila:
Jakie masz polecenie do tego zadania?
Na liniowe czynniki w R nie rozkłada się.
Można tak :
(x2+1)2−2x2=(x2+1)2−(√2x)2=
=(x2+1−√2x)*(x2+1+√2x) i koniec.
11 wrz 22:18
Mila:
Oj, miało być 25!
(x2+5)2−10x2 i dalej sama .
11 wrz 22:20