a
kamil: | 1 | |
Podaj 6−ty wyraz ciągu, którego funkcja tworząca ma postać F(x) = |
| |
| (1−x)3 | |
Jest ktoś w stanie pomóc?
11 wrz 19:06
PW: Funkcją tworzącą ciągu samych jedynek jest
Po zróżniczkowaniu tego otrzymujemy funkcję tworzącą ciągu 1, 2, 3, 4, 5,... liczb naturalnych
dodatnich:
W obu szeregach sumowanie od 0 do
∞.
Pewnie dalsze różniczkowanie da odpowiedź.
11 wrz 20:00
kamil: a czy nie ma jakiegoś konkretnego wzoru na taką funkcję ? Nic znaleźć nie mogłem. Mógłby ktoś
powiedzieć jak się wylicza wyraz z ciągu funkcji tworzącej?
11 wrz 20:03
PW: Matematyka nie polega na stosowaniu "gotowych wzorów".
Jeżeli w ogóle coś wiesz o funkcjach tworzących, to zdajesz sobie sprawę, że liczenie
pochodnych "wyraz po wyrazie" − formalnie, bez analizowania zbieżności − jest podstawową
metodą. To jest akurat klasyczny przykład, taki elementarny − bez jego zrozumienia nie ruszysz
dalej w tym temacie. Przeanalizuj to starannie, sprawdź czy się nie pomyliłem i dopiero wtedy
oceń, czy moja sugestia jest dobra.
11 wrz 20:14
kamil: Jak rozwiązywać zadania tego typu?
11 wrz 20:56
kamil: pomoże ktoś?
12 wrz 14:54
Nuti: Zróżniczkuj jeszcze raz obie strony (czyli zróżniczkuj drugi wzór podany przez @PW) i dostajesz
i tutaj sumowanie jest od 0 do
∞.
Czyli ciąg, którego szukasz, to 2*1, 3*2, 4*3, 5*4, 6*5, 7*6,... czyli szósty wyraz to 42. Jest
to jednocześnie odpowiedź na Wielkie pytanie o życie, wszechświat i całą resztę.
A nie, przepraszam − jeszcze przez 2 musisz podzielić, bo „twoja" funkcja była bez mnożenia
przez 2...
12 wrz 15:24
kamil: to te wzory szeregu trzeba znać na pamięć czy jak?
12 wrz 15:57
Nuti: Nie, ale przecież @PW wyjaśnił, jak wyliczać.
Geometryczny musisz umieć rozpoznać, bo jego się używa przez cały czas. No i pochodne (czy
raczej całki) pewnych prostych funkcji też musisz umieć rozpoznawać, żeby mieć z czego
korzystać w razie potrzeby. To nie jest kwestia znania na pamięć, raczej rozpoznawania.
Musisz mieć pewne minimum „narzędzi", żeby móc cokolwiek zrobić. Szereg geometryczny jest
jednym z nich.
12 wrz 16:07
kamil: aha to po prostu trzeba zgadnąć wzór
12 wrz 16:09
kamil: dla takiej funkcji F(x) = {1}{(1 − 3x)(1 − x)}
jednak ciężko ogdadnąć taki wzór.
12 wrz 16:10
Nuti: A co, to też masz wyliczyć?
12 wrz 16:11
Nuti: Jakby co − rozkład na ułamki proste i dla każdego z powstałych ułamków osobno, tak jak to
poprzednie zadanie. W sumie pochodna jest operacją liniową...
12 wrz 16:19
kamil: Mógłby ktoś rozpisać rozwiązanie od początku do końca, za bardzo nie wiem co robić. Dzięki
13 wrz 19:08