prawdopodobieństwo całkowite
Ola : W pierwszej urnie znajduje sie 5 bialych i 6 czarnych kul, a w drugiej 4 biale i 5 czarnych. Z
pierwszej urny przekladamy dwie kule do drugiej urny, a nastepnie losujemy 3 kule z urny
drugiej. Jakie jest prawdopodobieństwo ze wylosowane kule są biale?
11 wrz 18:46
Janek191:
U
1 : 5 b i 6 c
U
2: 4 b i 5 c
H
1 − zd. losowe − obie przełożone kule są białe
H
2 − zd. losowe − jedna przełożona kula jest biała, a druga czarna
H
3 − zd. losowe − obie przełożone kule są czarne
| | | | 30 | | 6 | |
P(H2) = |
| = |
| = |
| |
| | 55 | | 55 | | 11 | |
| | | | 15 | | 3 | |
P(H3} = |
| = |
| = |
| |
| | 55 | | 55 | | 11 | |
Zdarzenia warunkowe:
Z wzoru na prawdopodobieństwo całkowite mamy
P(A) = P( A I H
1)*P(H
1) = P( A I H
2)*P(H
2) + P( A I H
3)*P(H
3) = ....
11 wrz 19:07
Janek191:
Pomyłka:
| | | |
Powinno być: P( A I H1) = |
| = |
| | | |
| | | |
i analogicznie w mianownikach pozostałych prawdopodobieństw warunkowych ma być | . |
| | |
11 wrz 19:11
11 wrz 19:22