fib
kamil: Korzystając z uogólnionego Algorytmu Euklidesa wyznacz x i y takie, że NWD(F12,F18) = xF12 +
yF18, gdzie Fn jest n−tym wyrazem ciągu Fibbanacciego.
NWD(F12,F18) = NWD(144,2584) = 8
144x + 2584y = NWD(144,2584)
144x + 2584y = 8 /:8
18x + 323y = 1
i jak wyliczyć teraz x i y?
11 wrz 16:36
Mila:
18x+323y=1
323=17*18+17
18=17*1+1
17=17*1+0
============== odwracamy obliczenia
1=18−17*1=1*18−1*(323−17*18)=1*18−1*323+17*18=18*18−1*323⇔
1=18*18+323*(−1)
11 wrz 17:45
kamil: skąd ta 1* przed 18 ? Bo reszte rozumiem
11 wrz 19:03
Mila:
1*18=18 dla ułatwienia(?) rachunków. Możesz zostawić tylko 18.
11 wrz 22:28