oblicz równanie
MrJA: oblicz równanie
11 wrz 16:29
MrTyteraz:
Równania się rozwiązuje, a nie oblicza
3a2 = 3600
11 wrz 16:44
PW: Oj, coś nie tak − widzę na pewno a3.
11 wrz 17:12
daras: obliczam a =...≈ 10,63
11 wrz 17:40
MrJA: a dało by rade tak krok po kroku wytłumaczyć?
chciał bym to rozkminić jak to działa
11 wrz 18:37
Mila:
a
3=1200
a=
3√1200=
3√8*150=2
3√150
11 wrz 18:42
Janek191:
| 1 | | 3 a2 | |
| a* |
| = 100 / * 12 |
| 4 | | 9 | |
a
3 = 1 200
a =
3√1 200
a ≈ 10,63
=======
11 wrz 18:42
PW: W drodze wyjątku przy piątku ...
Zgodnie z umową o kolejności wykonywania działań najpierw potęgowanie:
| 1 | | a2√32 | | 1 | | a2·3 | | 1 | | a2 | | a3 | |
| a· |
| = |
| a· |
| = |
| a· |
| = |
| . |
| 4 | | 32 | | 4 | | 9 | | 4 | | 3 | | 12 | |
Mamy więc rozwiązać równanie:
skąd
a
3 = 1200
a =
3√1200
a =
3√23·150
a = 2
3√150
Jeżeli policzyć to w przybliżeniu (nie wiem, czy było takie polecenie), to
daras pisał
prawdę, jest to około 10,6266, przy zaokrągleniu do 2 miejsc po przecinku 10,63.
11 wrz 18:54
PW: Przepraszam przedmówców, nie czytałem, a rodzina mnie rozprasza i wygląda, że pisałem to ponad
10 minut !
11 wrz 18:55
MrJA: Hmmm a sądziłem że pierwiastki mi nie straszne. No cóż myliłem się dziękuje wszystkim za pomoc
i objaśnienie.
11 wrz 20:25