oblicz pole tego trapezu.
nacix:

Uwzględnij dane przedstawione na rysunku, gdzie O jest środkiem okręgu wpisanego w trapez
równoramienny i oblicz pole tego trapezu.
11 wrz 16:20
Bogdan:

Propozycja rozwiązania:
| | r | |
a = 2r√3, b√3 = r ⇒ b = |
| |
| | √3 | |
| | 1 | | 2r | |
Pole trapezu: P = |
| *2r*(2r√3 + |
| ) |
| | 2 | | √3 | |
itd.
11 wrz 20:20
Eta:
11 wrz 20:26
Bogdan:
11 wrz 20:34
Eta:
2 sposób
=======
i z warunku wpisania okręgu w trapez : a+b=2c
| | a+b | | 8√3 | |
P= |
| *h= (a+b)*r ⇒ P= |
| r2 [j2] |
| | 2 | | 3 | |
11 wrz 20:47
nacix: a jakbyście mieli wyrazić Pole za pomocą "a"?
12 wrz 07:33
Aga1.:

a+b=2c
c=2x
z tego wylicz x ( w zależności od a)
12 wrz 08:41
Sól:
Aga, nie pieprz, b nie jest dane
12 wrz 08:48
Sól:
Sam sobie nacix oblicz pole za pomocą a, bo a = 2r√3
12 wrz 08:51
+-:

b=
a2
h=
√34*a
P=
a+b2*h=
3√316a
2
można też jako 3/4 pola dużego trójkąta
12 wrz 12:45
Aga1.: @+− Mi inaczej wyszło.
a−b=2x
a+b=4x
....................
2a=6x
| | 1 | | 1 | | 4 | | a√3 | | 2a2√3 | |
P= |
| (a+b)*h= |
| * |
| a* |
| = |
| . |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 9 | |
12 wrz 14:07
Eta:
| | 8√3 | | 4√3 | | 3 | |
P= |
| r2 a= |
| r to r2= |
| a2 |
| | 3 | | 3 | | 16 | |
| | 8√3 | | 3 | | a2√3 | |
P= |
| * |
| a2 ⇒ P= |
| |
| | 3 | | 16 | | 2 | |
12 wrz 15:27
+-:

Przepraszam koncepcja była taka, coś mi przy rysowaniu się ...
h=
√32a
P=
89*
a2*
√32*a=
2√39*a
2
12 wrz 21:56
Aga1.: Cztery różne rozwiązania i 3 różne wyniki.
12 wrz 23:04
Eta:
Ciekawe, który wynik poprawny?
12 wrz 23:07
Nuti: Rozwiązałam na kartce (dość łopatologicznie, z Pitagorasa i tangensa 60, nic ciekawego) i
otrzymałam wynik taki sam jak @Aga1 i @+− z 21:56.
12 wrz 23:16
Eta:
Zacznijmy od tego:
Jaka jest treść zadania? ( bo nie wiem
12 wrz 23:19
henrys: | | a2√3 | |
mamy Δrównoboczny, pole= |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
pole małegoΔ/pole dużego Δ=k2= |
| |
| | 9 | |
pole trapezu= pole dużegoΔ−pole
| | a2√3 | | a2√3 | | 8a2√3 | | 2√3 | |
małegoΔ= |
| − |
| = |
| = |
| a2 |
| | 4 | | 36 | | 36 | | 9 | |
12 wrz 23:32
henrys: Eta, nie wpiszesz okręgu w ten trapez, który narysowałaś
12 wrz 23:38
henrys:

pisałem o tych trójkątach
12 wrz 23:40
Eta:
Ajj z Wami

Jaka jest treść zadania
12 wrz 23:47
henrys: masz na samej górze
12 wrz 23:49
Eta:
@
henrys
Jasne .....
opiszę okrąg na takim trapezie( ale nie wpiszę)

idę spać ( bo nie ma co bawić się w "ciuciu− babkę"
i zastanawiać się co autor miał na myśli ( bez podanej treści )
12 wrz 23:51