rr
jkm: rozw rownanie rozniczkowe:
y' − y = xex
11 wrz 14:44
J:
najpierw równanie jednorodne:
y' − y = 0
| dy | | dy | |
| = y ⇔ |
| = dx ... i całkujesz obustronnie |
| dx | | y | |
11 wrz 14:47
J:
mamy:
lny = x + C
1⇔ y = e
x + C1 ⇔ y = C*e
x
teraz uzmienniamy stałą : y = C(x)*e
x ⇒ y' = C'(x)*e
x + C(x)*e
x
po podstawieniu do równania wyjściowego mamy:
C'(x)*e
x = xe
x ⇔ C'(x) = x i całkujemy:
| | 1 | |
szukana funkcja: y = C(x)*ex , czyli: y = ( |
| x2 + C)C2 |
| | 2 | |
11 wrz 14:59
J:
| | 1 | |
upss.. y = ( |
| x2 + C2)*ex |
| | 2 | |
11 wrz 15:01