Uzasadnij
Agnieszka: Dane są liczby a=√310+1+√310−1 oraz b=2*35. Uzasadnij, że spełniony jest warunek a<b.
11 wrz 13:48
olekturbo: 310+1 = (35−1)(35+1)
11 wrz 14:14
ICSP: Skorzystaj z zależności między średnią kwadratową oraz arytmetyczną.
11 wrz 14:14
olekturbo: przepraszam. 310−1
11 wrz 14:14
ICSP: a olekturbo niech powtórzy wzory skróconego mnożenia.
11 wrz 14:14
olekturbo: ? @ICSP
11 wrz 14:15
ICSP: Juz poprawiłeś.
11 wrz 14:16
===:
310+1+2(310−1)+310−1 4*310
2*310+2*310−2 4*310
4*310−2 4*310
11 wrz 14:20
Agnieszka: Rozumiem, liczba a i b podniesione do potęgi drugiej, ale ten podwojony iloczyn nie powinien
być pod pierwiastkiem? I 310 do kwadratu to nie jest 320?
11 wrz 15:13
Godzio:
Dobrze, że czuwasz

Powinien. Ja zaproponuje coś takiego:
a
2 = 2 * 3
10 + 2
√320 − 1 ≤ 2 * 3
10 + 2 *
√320 = 2 * 3
10 + 2 * 3
10 =
= 4 * 3
10, a stąd
a ≤ 2 * 3
5
11 wrz 15:23
Agnieszka: Dzięki bardzo, zrozumiałam
11 wrz 15:32